Print Friendly, PDF & Email

Eiker Arkiv på krigshistorisk tur i samarbeid med Drammens og Oplands Turistforening (DOT)

Tekst og foto: Anne Gallefos Wollertsen
29.11.2005

Søndag 9. oktober 2005 inviterte DOT til krigshistorisk tur til slipplassen, minneplata og containerne på Kampen, mystiske furuer og mangangruva ved Briskemyrputt i samarbeid med Eiker Arkiv.

Ved slipplassen ved Steinmyr på Kampen er det satt opp minneplate.

 

Rester etter utvinning av mangan ved Briskemyrputt.

Til tross for øsende regnvær på frammøteplassen på parkeringsplassen ved Steindammen/Ulevann, trosset 6 friluftsglade og historieinteresserte personer regnværet og ble med turlederne (Anne Gallefos Wollertsen, Magne Grønvold, Jan Engedahl og Frode Caspersen) på jakt etter bl a minner fra krigen og fordums bergverksdrift i Finnemarka. Etter en halv times gange skjedde imidlertid det utrolige – det klarnet – og resten av dagen forløp i strålende sol og varmt høstvær!
Først gikk turen via Vranglesetervollen bratt opp til trigpunktet på Kampen, så bort til containerne fra slippene under krigen. Containerne er fremdeles godt synlige, men preges mer av tidens tann i form av rust for hvert år. Det vil ikke ta mange årene før disse krigsminnne er borte for alltid. Derfor er det fint at det er satt opp minneplate ved slipp-plassen, slik at også kommende genersajoner kan se at dette var et av stedene «gutta på skauen» drev sin illegale virksomhet, bl a med å motta slipp med militært utstyr fra England.

Vi rusla bort til minneplata over slipp-plassen og hadde en lang rast. Derfra gikk turen videre til en spesiell furuskog bestående av vrifuru (Kontortafuru) som ble planta som et forsøk på nytenkning i skogsdriften på 1970-tallet. Prosjektet var vel ikke spesielt vellykket, – furuene egner seg visst best i sine hjemtrakter Canada og Alaska, hvor de pga sin høye og slanke stamme ble benyttet til teltstenger i indianernes tipier.
Så bar det videre ned fra Kampen og til mangangruva ved Briskemyrputt og Rauberget hvor «Myresetersvensken» drev utvinning av mangan i 1914-1915. Rester etter skinnegang og vogner fremdeles er synlige, og er et litt spesielt skue midt inne i Finnemarka!
Hjemveien gikk via Langvanns vestside hvor vi tok rast nummer to med kaffebål i ettermiddagssola, og vi tittet på plassene hvor det sto hytter som ble brent og sprengt av tyskerne under krigen.

Turdeltakerne fikk før start utdelt brosjyre med omtale av severdighetene og info om DOT og Eiker Arkiv.