Hundre år gamle mattradisjoner

«Månedens kulturminne» (september 2007)
Tekst: Bent Ek
01.09.2007
   

«Tradisjonsmat» og mattradisjoner er en viktig del av kulturarven. Dessuten er det begreper som stadig nevnes i forbindelse med utviklingen av det lokale næringslivet, spesielt når det gjelder reiseliv og moderne landbruk. På Øvre Eiker er dette noe som det settes fokus på stadig oftere, ikke minst gjennom den årlige «Egertorget Matfestival» som arrangeres den første helgen i september. Som et apropos til dette er månedens utvalgte kulturminne en liten artikkel som fru Martha Fidje skrev sommeren 1908 med tittelen «Middagsmad for landligt Kosthold».

Fru Martha Fidje var ingen hvemsomhelst. Hun var bestyrer på «Den praktiske jenteskole» i Skotselv, en ett-årig utdannelse for framtidige bondekoner. Opplæringen omfattet både matlaging, husholdning og fjøsstell. Fagkretsen omfattet både regning og hagebruk, kjemi og fjøskontroll, historie og sunnhetslære. Her skulle en lære alt fra å stelle hønsegården til å sy sine egne selskapskjoler!

Skolen lå på gården Daler, kanskje bedre kjent under det franske navnet «Sanssouci». Det stammer fra 1700-tallet, da gården var bebodd av den mektige Neuman-familien, som var eiere av Hassel Jernverk. Fra 1893 holdt Buskerud amts «praktiske jenteskole til her, fra 1904 med ekteparet Fidje som bestyrere. Skolen ble nedlagt i 1913, da den ble slått sammen med amtets landbruksskole på gården Buskerud på Modum.

Gården Daler eller Sanssouci på toppen av bakken til venstre. Bygningen i forgrunnen til høyre er gamle Skotselv skole. Postkortet er antagelig skrevet av en av jentene som var elev ved skolen, og det er poststemplet i juli 1908, altså omtrent samtidig med at fru Fidje skrev om «det landlige kosthold.

Du kan lese mer om «Den praktiske jenteskole» i Karen Anna Hogganviks artikkel i «Skotselv før i tida» fra 2005. Heftet kan kjøpes gjennom Eiker Arkiv eller lånes ved Øvre Eiker bibliotek.

Fru Martha Fidje, som sammen med mannen var bestyrer av «Den praktiske jenteskole» på Sanssouci fra 1904 til 1913.

Elevene ved den praktiske jenteskole i skoleåret 1907-08.

Drammens Tidende & Buskerud Blad 31.juli 1908:

Middagsmad for landligt Kosthold

(Forslag udarbeidet af Bestyrerinden for den praktiske Jenteskole i Buskerud)

August 1. Lørdag: Spegeskinke, stuede Sukkererter. Sommersuppe.
Sommersuppe bestaar af god tyk Melk, som ivispes Sukker efter Smag samt 2-3 Sitrondraaber og endel tørret, stødt Brød, som giver Melken en passe Fyldighed. En hos os yndet Suppe i den varme Aarstid.
August 2 . Søndag: Lam i Karry, garneret med Gulerødder og Nainæper. Efteret: Ris og
Blaabær med Sukker og tynd Fløde. Risen koges mør i Vand, tages op i Sil og overgydes med koldt Vand, syntes som en Bord omkring de i Sukker ristet eller opkogte Blaabær.
August 3. Mandag: Ludefisk med Gulerødder og smeltet Madfedt eller usmeltet Flødesmør
og Havrefladbrød. Efterret: Polentagrød og rød Saus.
August 4. Tirsdag: Labskaus af Rester fra Søndag Middag. Ribssuppe.
August 5. Onsdag: Persesylte, stuede Sukkererter. Semulegrynsmelkesuppe.
August 6. Torsdag: Indmadspølse og Flesk, stuede Næper. Kjødsuppe med Grøntsager.
August 7. Fredag: Blodpølse med smeltet Fedt og Sukker. Stikkelsbærsuppe.

 

Drammens Tidende & Buskerud Blad 2.august 1908:

Middagsmad for landligt Kosthold

(Forslag udarbeidet af Bestyrerinden for den praktiske Jenteskole i Buskerud)

August 8. Lørdag: Spegesild, Aspargesbønner. Helegrynshvedesuppe.
August 9 . Søndag: Lammesteg og Salat. Efterret: Bringebær med Sukker og Fløde.
August 10. Mandag: Fersk Fisk med hvid Saus. Fiskesuppe med røde og hvide Rødder.
August 11. Tirsdag: Spegemad med Stuing af grønne Erter og Gulerødder. Efterret:
Hverdagskrem. Denne laves af tyk Melk og lidt Fløde, som vispes sammen med Sukker, Citrondraaber og tørret stødt Brød, Kavring eller Skonrok, til det blir saa tykt som Krem. Pyntes med Syltetøi.
August 12. Onsdag: Risengrynsgrød med Melk eller Saft. Potetspure og stegt Flesk med Saus, lavet af Fleskefedtet, Mel, Vand og Græsløg. Dersom man serverer bare Grød til Middag, maa bydes varm Aftensmad.
August 13. Torsdag: Saltet Oxekjød, stuede Næper. Kjødsuppe med Grøntsager.
August 14. Fredag: Fiskeboller i hvid Saus. Brun Bønnesuppe.
August 15. Lørdag: Stegt Sild med brun Saus, Voxbønner. Trondhjemssuppe.
August 16. Søndag: Kalverulletter, fyldt med Æggerøre. Bladsalat og andre Grønsager. Efterret: Nyplukkede Ribs med Sukker eller Sukker og Fløde.
Rulletterne laves af Kalvekjød, som males med 1/4 Flesk, tilsættes Krydderier, æltes og spedes med lidt Melk. Farsen bredes udover en Spekefjel, jevnes og hakkes med en
Kniv til en ca 15 Kvadratcm. Flade. Almindelig Æggerøre lægges i en Stribe tversover, og Farsen brættes 2 Gange over med en bred Kniv, saa det blir en Rul, der brunes i Fedt paa Pande, surrer i Smaakog en Time, skjæres op i Skiver og serveres med brun Saus.