Folkeavstemmingen på Nedre Eiker i 1905
Fra Lillevold 1960.
24.01.2005

Bildet viser Steinseth gård hvor folkeavstemmingene ble holdt.
Det var formannskapet sammen med lensmann Hansen som hadde ledelsen ved de to folkeavstemmingene som ble holdt i 1905.
Det var store begivenheter, og aldri har vel folk gått med slik begeistring til valgurnene som de gjorde 13. august 1905 da de skulle svare på om de var enige i 7. juni-beslutningen og det som fulgte av den.
Tidligere avdelingssjef og bygdehistoriker Martinius Hamarstrøm har fortalt om denne avstemmingen:
Jeg husker det var vakkert vær den dagen. Avstemmingen foregikk på Steinseth hvor Herredsstyret på den tid holdt sine møter. Det var ikke noen bru her enda, og det var for anledningen leid en liten hvit dampbåt, hvorfra husker jeg ikke, som skulle frakte folk fra sørsiden over til valglokalet. Båten gikk hele dagen uten stans fra Mjøndalen over til Steinseth-landet, hvor den landet omtrent midt mellom Steinseth og Ødegaarden. Det var for anledningen pyntet med flagg ved valglokalet, og tunet ble utover dagen fylt av velgere.
Resultatet av avstemmingen kunne Nedre Eiker være stolt av. Av 938 stemmeberettigede ble det avgitt 867 stemmer totalt, – alle ja-stemmer. Altså 92,4 %, og alle ble godkjent. (I hele Buskerud amts landdistrikter ble det avgitt bare én eneste nei-stemme!)
Kongedømme eller republikk:
Ved avstemmingen 12. og 13. november om valg av kongedømme eller republikk, var også fremmøtet meget respektabelt, nemlig 86 %. Det var 922 stemmeberettigede, og det ble avgitt 793 stemmer som alle ble godkjent.
Av disse svarte 701 «ja», og bare 92 «nei». Republikanerne hadde tydeligvis ikke så mange tilhengere på Nedre Eiker.
Bilde fra avstemmingen:

Det var stor stemning og fest på avstemmingsdagen 13. august 1905. Velgerne var gått «mann av huse», og hele gårdsplassen på Steinseth var pyntet med mange norske flagg. Foto fra Karin Vogt.
Populære postkort
Alle viktige begivenheter skulle fremstilles på postkort, og selvfølgelig da også det norsk-svenske forholdet. Det er disse kortene som blandt samlere kalles «patriotkort». Du finner flere eksempler på patriotkort fra denne tiden her.
