Når:
14. september 2019@10:00-15:00
2019-09-14T10:00:00+02:00
2019-09-14T15:00:00+02:00
Hvor:
Dammyr ved Sirikjerkeveien
3050 Mjøndalen
Pris:
Gratis
Kontakt:
DNT Drammen og Omegn
32255140

Velkommen til vandring i gamle fotefar på Kulturminnedagen lørdag 14. september!

Hver høst arrangeres Kulturminnedagene i regi av Norges Kulturvernforbund i samarbeid med kommunene og frivillige organisasjoner.

I år inviterer Nedre Eiker kommune og DNT Drammen og Omegn til en historisk vandring fra gården Dammyr ved Sirikjerkeveien på Mjøndalsskauen og opp til boplassen etter Andreas Dammyr ved Fisketretjerna (Kol-plassen).
Her finner man ruiner og rester etter tidligere tiders bosetning.
Plassen rommer en spesiell historie; Andreas Dammyr arrangerte i sin tid et årlig, populært skirenn der inne på skauen, kalt Traurennet, hvor premiene var håndlagde, flotte trau, gjort av Andreas selv. Andeas serverte  lapskaus og sine berømte gode wienerbrød under rennet; han hadde gått i bakerlære og kunne sitt fag. Derfor serveres det også på årets Kulturminnevandring wienerbrød på plassen etter Andreas! 

Skirenna er ikke blitt arrangert på mange, mange tiår, men 22. mars i 2020 blir det igjen arrangert renn på Mjøndalsskauen med trau som premie. Dette rennet vil skje på gården Dammyr, hvor Andreas´ etterkommere bor den dag i dag.
Andreas var også meget flink til å lafte tømmerhus, samt til å lage hesteseletøy og utføre skomakerarbeid. Det ble også sagt at han hadde en egen evne til å helbrede syke dyr.
 

Fotturen på Kulturminnedagen lørdag 14. september blir guidet av lokalhistorikeren og skaukjenneren Jonn Ryghseter.
Avmarsj fra Dammyr ved Sirikjerkeveien kl. 10.00.
Turen går i skogsterreng på den såkalte Vinterveien opp til plassen etter Andreas, og tar ca. 2 timer opp. Vinterveien er den gamle tømmerveien som ble nyttet til frakt av tømmer fra skogen og ned til bygda. Underveis blir det informasjon om historie og steder som passeres. Jevn stigning den første kilometeren.  Totalt drøyt 2 km fra Dammyr til Kol-plassen. På returen går man bort til Gosen og ned igjen til Dammyr. (Turen er ikke egnet for barnevogner).

Selve arrangementet på plassen etter Andreas starter kl. 12.00, og varer ca en time..

Under arrangementet blir det høytidelig avduking av et kulturminneskilt på Andreas` boplass, og servering av wienerbrød – så langt det rekker. Ta også med egen mat, samt drikke.

DNT Drammen og Omegn setter opp buss fra Drammen bussstasjon, platform 19, kl. 09:00, og Nedre Eiker Rådhus kl:09:15 til P-plassen/ferista ved Dammyr på Sirikjerkeveien. Retur med buss fra P-plassen ved Dammyr/Sirikjerkeveien kl.15.30.
Pris buss, kr 50 tur/retur, betales ved oppmøtet. Dersom du skal ta buss, kan du reservere plass ved å sende mail til
havva@dntdrammen.no med informasjon om hvor du skal ta bussen fra, og hvor mange dere er.

Vil du lese mer om folket på Dammyr og plassen etter Andreas, se gjerne https://eikerarkiv.no/stedsnavn-og-andre-rariteter-i-solbergelva/friluftsliv-i-nedre-eiker/dammyrplassen-og-kolhytta-pa-mjondalsskauen/

Det er viktig å ta vare på kulturarven vår. Kulturarv defineres ofte som «spor etter menneskelig aktivitet». Hvilke spor setter vi i dag som er viktige å dokumentere og ta vare på for fremtiden? Hver dag setter vi digitale, fysiske og immaterielle spor som kan si noe om tiden vi lever i. Samtidig kan mangelen på spor være et vitne på endringer i samfunnet. Er det rom som ikke besøkes, historier vi glemmer, eller kunnskap som forsvinner, som vi kan løfte og skape aktivitet rundt?
Den lokale kulturarven knytter folk sammen og skaper gode og trygge lokalsamfunn. Man kan bruke kulturminnedagene til å skape en forståelse av tilhørighet til lokalsamfunnet: Det er her vi bor – det er her vi hører til. Den lokale kulturarven og historien har formet samfunnet, byen/bygda og menneskene. Hvordan har vi kommet frem til dit vi er i dag, og hvor går veien videre? 
(Norges Kulturvernforbund).