Print Friendly, PDF & Email

Ametyst i Nedre Eiker

Tekst: Rolf Arild Sørengen
Foto: Trond Lindseth. Fra hans mineralsamling
 Tilrettelegging: Anne Gallefos Wollertsen NE
10.03.2011

Ametyst funnet i Nedre Eiker.

Ametyst – denne vakre fiolette smykkesteinen som gir en fordums tanke til barndommen da vi lekte sjørøvere og pirater og vi drømte om den nedgravde skatten vi skulle finne på nærmeste strand…

Vi skulle finne diamanter, smaragder, rubiner og ametyster og gyldne gullmynter i en nedgravd sort skattkiste. Fantasien var stor når vi tegnet et kart som vi brente i hjørnene slik at det skulle se ekte ut, og med denne kartrullen dro vi ut for å lete… Vi fant aldri skatten, men tanken på alle de blanke steinene i alle verdens farger var mer enn nok for en fantasireise i et ivrig barnesinn.

Tanken er ikke umulig, det finnes skatter av edelsteiner og gullmynter og de er funnet, og med dem følger alle mytene.
Ametyst kommer fra gresk og betyr uten rus. Grekerne og romerene bar ametyst fordi de trodde at den ville hindre rus. Ametyst er en variant av kvarts med den hendige formelen Sio2, og det er jern som skaper den vakre lilla fargen.

Ametyst er en halvedelstein, men brukes ofte som smykkestein. I de norske kronjuveler er det flere flotte fasettslipte ametyster.
Ametyst er funnet flere steder i Norge, også i vårt nærområde . Ved Nedre Eiker kirke er det en forekomst som er vanskelig tilgjengelig, men har flotte krystallavlsutninger og fin lilla farge.
I Drammensmarka  ble det på 1990-tallet funnet ametyst og andradittgranater i hulrom i fjellet, det samme på Liertoppen ved sprenging av tomter.
Det beste funnet i vårt distrikt er septer – ametystene fra Hanekleivtunnelen ved nye E–18 i Vestfold. I Eikerbygdene er vel ikke den mytiske bruken av ametyst mest kjent og brukt, men at det er en flott smykkestein, det kan vi være enige om.

Ametyst funnet i Drammensmarka