Print Friendly, PDF & Email

Bøffel i Nedre Eiker

Tekst og foto: Vigdis Margrethe Løver
Tilrrettelagt av Anne Gallefos Wollertsen NE
25.10.2010

Et flott eksotisk bøffelhorn har funnet veien fram i lyset i Eiker Arkiv – en gang for lenge siden hang det til pynt på veggene på Killingrud gård i Solbergelva.

På Killingrud gård bodde det en ganske velstående familie fra midten av 1800 og fram til 1906. Det var familien til doktor Erik Theodor Kampstrup og hans kone Maren Tandberg og deres seks barn.

To av disse barna, Andreas og Hans Andreas dro til Sumatra da de ble voksne, og drev flere store tobakksplantasjer der samtidig som de også drev med innsamling av eksotiske dyr og planter for universitet i Oslo. Hans Andreas Kamstrup fikk også kongens fortjenestemedalje i gull for sin enestående innsats og gode innsamling. Vannbøffelen som nå er i Eiker Arkivs samling stammer fra denne innsamlingen, og den har nok prydet veggene i finstua en gang i tiden.

 

– Dette bøffelhornet er sannsynligvis det eneste som er igjen av eksotiske dyr etter familien Kamstrup, den gangen europeerne var en ”nobel man of art” i verden, forteller Gjermund Glittfjell, leder av Eiker Arkiv i Nedre Eiker.
Han stryker forsiktig over kinnet til vannbøffelen og synes at bøffelen har fått den plassen det fortjener nå etter mange år utendørs på en hyttevegg. Han synes det er spennende å tenke på at den kommer fra fjerne himmelstrøk for så å havne på Eiker.

Familien Kamstrup flyttet fra Killingrud etter at doktoren døde i 1906, men de følte seg veldig nært knyttet til bygda og hele familien ligger gravlagt på Nedre Eiker kirkegård.