Fiolinisten Oskar Holst fra Hokksund

Hundre år siden debutkonserten i Arbeiderforeningen

Tekst: Bent Ek
21.04.2009

Oskar Holst – vidunderbarnet som ble oppdaget først da han som 15-åring kom til Kristiania som visergutt.

Det er mye som var spesielt i karrieren til fiolinisten Oskar Holst. Han kom fra en arbeiderfamilie i Hokksund og begynte å spille fiolin da han var 7 år gammel. Men det var først da 15 år gammel kom til Kristiania som visergutt hos Einar Bjørnson at talentet hans for alvor ble oppdaget. Et halvt år seinere holdt han sin debutkonsert, og snart var han etablert som en av landets aller fremste fiolinister.

Oskar Holst ble født i Stryken i Hokksund 1.desember 1892 og var blant de yngste i en stor søskenflokk. Foreldrene var Andreas Hansen Holst og Anne Mattea Knudsdatter. Han kom fra et typisk arbeiderhjem. Faren var vel nærmest en slags løsarbeider. I folketellingen 1891 står det at han var «teglarbeider om sommeren, om vinteren arbeider han med hvad som helst».

Holst kom altså fra beskjedne kår, men han var ikke den eneste av søsknene som gjorde seg bemerket. Broren Knut Holst var en av landets fremste skiløpere, og fikk blant annet Holmenkollmedaljen, mens August Holst var politisk aktiv og var varaordfører på Øvre Eiker på 1930-tallet. Det var altså en allsidig familie, og musikk var også en av interessene som ble dyrket i dette arbeiderhjemmet.

Alt som sjuåring begynte Oskar å spille, på en fiolin som hele familien delte. I begynnelsen lot visstnok moren ham øve i hemmelighet, fordi faren mente at en sjuåring lett kunne ødelegge det kostbare instrumentet. Men da Andreas Holst først fikk høre sønnen spille, tok han straks gutten med til den lokale fiolinvirtuosen, Christian Hobbelstad, som ble den framtidige musikerens aller første lærer.

Da Oskar var blitt konfirmert, skulle han ut i verden og tjene til livets opphold, slik det var vanlig. Han reiste til Kristiania og fikk post som visergutt hos Einar Bjørnson, sønn av dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson og bror av Bjørn Bjørnson som var sjef på Nationaltheatret. Oskars arbeidsgiver vanket i landets fremste kulturkretser, og han oppdaget raskt at han hadde fått en tjenestegutt med usedvanlige musikalske evner. Han lot Oskar prøvespille både for utenlandske musikere på gjennomreise og for Nationaltheatrets kapellmester Johan Halvorsen og konsertermester Ingebret Haaland. Da de var begeistret for den unge talentet, begynte like godt Bjørnson å betale for at visergutten skulle få undervisning. Slik ble fiolinisten Oskar Holst oppdaget.

Den aller første konserten holdt Oskar Holst hjemme i Hokksund, i Haugsund Arbeiderforenings store sal, 2.juledag i 1909. Da hadde han bare spilt med profesjonelle lærere i et halvt år, men konserten på hjemmebane ble likevel en stor suksess. «Saa mange folk og saa vældigt bifald har aldrig tidligere været i Haugsunds arbeiderforening», skrev avisene.

Fem år seinere var han klar for å debutere i hovedstaden. Det skjedde i Brødrene Hals’ Koncertsal i november 1914. Her høstet den unge eikværingen «kraftige og varme Bifald», og kritikerne i hovedstadsavisene berømmet et «smukt og enærgisk Strøk, fyldig ren Tone». De beskrev Holst som et ubestridelig talent «der utvilsomt vil gjøre sig gjældende».

Og Oscar Holst gjorde seg gjeldende i norsk musikkliv gjennom mer enn 50 år. Etter å ha studert hos den berømte Carl Fleisch i Berlin, ble han medlem av Arve Arvesens fiolinkvartett, og han var medlem i Filharmonisk Selskaps Orkester fra starten i 1919. Der var han medlem i hele 42 år, mange av dem som konsertmester.

Oskar Holst var også aktiv som dirigent, blant annet for Sandefjord Orkesterforening og Sarpsborg Musikkforening. Da han døde den 28.november 1968, ble han hyllet som en av de store i norsk musikkliv.

Søndag 26.april arrangerer Musikkens Venner en minnekonsert for Oskar Holst i Folkets Hus i Krokstadelva.

 

Oskar Holst (til høyre) og pianisten Fritjof Kristoffersen, som akkompagnerte ham på flere konserter i tiden rundt første verdenskrig.

Filharmonisk Selskaps Kvartett. Fra venstre den berømte franske fiolinisten Robert Soetens, den tyske bratsjisten Hugo Kramm, cellisten Hans Hagen og Oskar Holst.