Skotselv er på mange måter et typisk industristed langs Drammenselva. I hundre år var Skotselv Cellulosefabrik hjørnesteinsbedriften, og tømmeropplaget dominerte både elva og det lille tettstedet. Flyfoto fra 1950-tallet.
Sagbruksnæringen har lange tradisjoner i Skotselv og på Eiker. Alt på 1500-tallet kom det en rekke oppgangssager i Bingselva, og sagene som tilhørte den priviligerte setegården Ulleland var ett av de mest betydelige brukene langs Drammenselva. Driften av oppgangssagene tok slutt på 1860-70-tallet, da moderne dampsager overtok. Bildet viser Hassel jernverks sag ved Verkensfossen.
Hassel jernverk ble startet i 1649 og var i over 200 år en betydelig produsent av ulike typer jerngods, med støpte ovnsplater som en spesialitet. Maleriet viser masovnbygningen ved Daler, men verket hadde også flere mindre spiker-og stangjernshammere samt en isenkramfabrikk.
Hassel jernverk malt i 1854 av Thomas Fearnley. Produksjonen var da sterkt redusert, men selskapet fortsatte å eksistere helt fram til 1888, da vannrettighetene ble solgt til det nystartede Skotselv Cellulosefabrik.
Skotselv Cellulosefabrik ble startet i 1888 og var ifølge bransjen selv en av de «første noenlunde vellykkede» sulfittcellulosefabrikker i landet. I nesten hundre år var den Skotselvs viktigste arbeidsplass.
I likhet med den øvrige treforedlingindustrien var Skotselv gjennom en rekke utvidelser og moderiniseringer og kjempet med skiftende konjunkturer. I 1913 ble det opprinnelige selskapet kjøpt opp av Union-konsernet.
Treforedlingsindustrien skapte også grobunn for bedrifter som foretok reparasjoner produserte maskiner og utstyr. Et godt eksempel på dette er Clausen, Kaldager & Co, som startet i det små i 1903. På dette fotoet ser vi den lyse, avlange «fabrikkbygningen» midt på bildet, rett ved landeveien.
Bedriften lå ved utløpet av Bingselva, og en del av tømmeret kom fra skogene langs denne elva, men hovedtyngden ble likevel fløtet på Drammenselva. Helt fram til 1970 var sto fløtingen helt sentralt, før jernbane og lastebil overtok. Skotselv Cellulosefabrik var i drift fram til 1978, da Union bestemte seg for å avvikle.
Clausen, Kaldager & Co spesialiserte seg på produksjon av måleutstyr -manometere – og var på folkemunne bare kjent som «Manometer’n». Den ble raskt en av de ledende i bransjen og hadde treforedlingsindustrien som storkunde. Bedriften eksisterer fortsatt som en del av selskapet TECK Instruments.
Blant de mindre industribedriftene i Skotselv var Meieriet, anlagt i 1891. Bygningen på bildet var i bruk fram til 1909, da et nytt meieri ble bygd, men det gamle tjente fortsatt som handelslag med meieriutsalg.
En virksomhet som i mange år har satt sitt preg på Skotselv, er familien Teigens skrap-og gjenvinningsbedrifter. Hellik Teigen etablerte seg som skraphandler i Skotselv i 1901, og seinere gikk tre sønner inn i samme bransje. Mens to av dem flyttet virksomheten, holder «O.Teigen Motor & Maskinforretning» stadig til i Skotselv
Som en representant for den eldre bygdeindustrien i Skotselv-området, kan vi ta med restene av denne gamle kalkovnen ved Verp-gårdene på grensa mellom Eiker og Modum. På 1800-tallet var kalkbrenning en utbredt gårdsindustri på hele Eiker, før produksjonen etter hvert ble samlet i større enheter.