Harald Fredrik Temte
født 18. des. 1912 – døde 27. februar 1983
Tekst: Arne Temte jr
Foto og musikk fra Arne Temte jr.
Tilrettelegging: Magne Grønvold
November 2021
«Hallo, Mjøndalen!
Lørdag 12. og søndag 13. desember i Vikenkjelleren.
Amatørkonkurransen med sang. Harald Temte gitar. Entre 50 øre.»
Hvor skal jeg nå begynne. Det er så mye.
En dag kom det en kar til faren min, og han hørte på at jeg spilte. Han lånte gitaren og stemte den om, og spilte så fint. Han fortalte at det var en stemmemåte som kaltes «Spansk Hawaii». Det ble til at jeg etter det stemte gitaren slik.»
Mesterskapet ble stoppet ved utbruddet av 2. verdenskrig, og gikk etter krigen inn i cupen til det sammenslåtte Norges Idrettsforbund.
Johansen på Sparta Sarpsborg 1936, 1937 og 1938 og NM Sarpsborg 1948. Spydevold AIF-mester for Sparta Sarpsborg i 1938 og NM for Fredrikstad i i 1940 og 1950. Temte var AIF-mester for IBK i 1935 og norgesmester for MIF i 1937.)
Han var sikkert også populær hos jentene, og han ble gift med sin store kjærlighet, Ruth Hagen fra Mjøndalen.
Etter hvert ble det mye festing, og det var nok en usunn drikkekultur i mange kretser på Eiker, også på den tida. Jeg antar at det var et overforbruk av alkohol som førte til at ekteskapet etter hvert tok slutt.
I 1950 var jeg 11 år, og jeg husker at onkel Harald vant 50 tusen kroner i tipping. Det var mye penger den gangen. Da kjøpte han radiokabinett med platespiller og massevis av grammofonplater og, det alle viktigste, en ny gitar.
Midt på 1950-tallet en gang fant han ut at han ville flytte fra sitt, etter hvert vanskelige liv og livsførsel i Krokstadelva.
Han dro til Krødsherad, hvor han fikk jobb på en gård der. Etter hvert fikk han mange kontakter og venner der, og han fikk kjøpt ei hyttetomt på vestsida av Krøderen. Han hadde jobber her og der på flere bondegården, og en periode hogg han tømmer for Krødsherad kommune. Der bygde han seg ei lita hytte og tanken var nok å bygge noe skikkelig etter hvert.
Det ble det imidlertid ikke noe av, og han levde i mange år et fattig og «begredelig» liv. Jeg spurte en gang ordfører Granum om han visste noe om hvordan onkel Harald levde.
En dag ble han kontaktet av en kar som ga han følgende tilbud: Hvis du låner 20.000 kroner (tror jeg det var), så skal jeg bygge ei skikkelig hytte til deg under forutsetning av at du testamenterer hytta og eiendommen til meg.
Dette godtok han, og det førte til at han i minst ti av de siste årene han levde hadde et skikkelig sted å bo.
Vi fant ut at vi ville hente gitaren hans og dro for å hente den.
Da han fikk gitaren, lyste ansiktet opp i et stort smil. Han stemte gitaren og det så ut som det gikk helt automatisk, men da jeg spurte om han ville spille litt for oss, husket han ikke en eneste melodi. Da nynna jeg på «Det lå en pjokk og lukte ….» Da begynte han å spille, og spillinga gikk bedre og bedre. Jeg nynna en til, og etter hvert husket han mer og mer.
Det kom en sykepleier inn på rommet, men hun forsvant raskt. Hun kom igjen med et par andre. Det kom stadig flere og flere inn på rommet, og onkel Harald holdt atter en konsert, slik han så ofte hadde hold i ungdommen. Det var nok mange på sykehuset som ble overraska over at den gamle mannen var mye mer enn en gammel «tusseladd».
En dag fikk jeg en telefon fra Tyskland. Det var da jeg jobba på Arbeidskontoret i Hokksund. Det var ei tysk dame som hadde vært gift med en nordmann, og de hadde drevet Noresund Kro i en lang periode. Husker ikke hva hun skulle, men da hun hørte navnet mitt spurte hun om jeg var i slekt med Harald. Da fortalte hun om en hendelse i Krødsherad. Det var lille julaften, og det var skikkelig kaldt. Det kom en lastebil kjørende og stoppet ved Kroa. På lasteplanet sto det en kar som var veldig dårlig kledt. Åpen jakke og ikke skjorte eller annet under den. De kom inn på kroa og varma seg, og fikk seg litt mat og drikke.
Det førte til at han kom til Kroa og satt og spilte for gjestene, og fikk seg mat og av og til litt lønn for jobben. Hun fortalte at de etter hvert ble kjent med han som en ressurssterk kar på flere måter