Høstmarked med lin og brennesle

GAMLE HUSFLIDSTRADISJONER PÅ DÜVELGÅRDEN
Tekst og foto: Bent Ek
14.9.2009

Hver høst arrangerer Düvelgårdens Venner og Bakke Bondekvinnelag et «Høstmarked» på Øra, i og rundt den gamle Düvelgården. Årets tema var plantefibre, og det ble både vist og fortalt hvordan lin, brennesle og en rekke andre planter kan forvandles til garn og fine klesplagg.

Lin, som dyrkes lokalt i Skotselvområdet, hadde en sentral plass på årets høstmarked. Ved siden av ull var dette det viktigste råstoffet for klær i gamle dager. Det er viktigv å få med rota når planten høstes. Først skal linen tørkes og så «røytes», det vil si at den legges i vann eller på fuktig grass, slik at det som er rundt de verdifulle fibrene brytes ned. Dette er en av de mest kritiske operasjonene i hele prosessen, fortalte Kristina Bjerke fra Botanisk Museum, som holdt et interessant foredrag om lin og andre plantefibre.

De som møtte fram fikk lov til å prøve seg på «bråking» og «skaking». Den røytede linen knuses med et enkelt apparat, slik at fine linfibre skilles fra den grovere stryen, som kunne brukes til strieskjorte.

Før linen endelig kan spinnes til tråd, må den både «grovhekles» og «finhekles». Kulturminnerådets Helge Grøstad, som selv dyrker lin på gården Lobben, demonstrerer hvordan det skal gjøres.

Binding av linkranser var populært både blant store og små.

Inne i Düvelgården var det en flott utstilling med tekstiler av mange ulike fibre.

Selv om plantefibre sto i fokus, var det som alltid mange andre produkter å få kjøpt på høstmarkedet også – gfrukt og grønnsaker av alle slag, og ikke minst grillet mais.

Kunsten å bruke brennesle er i ferd med å bli glemt. Dersom en kan det, kan resultatet bli en flott selskapskjole!