Kulturell vandring med Wildenvey

Tekst og foto: Anne Gallefos Wollertsen NE
01.07.2009

Knut Harald Sommerfeldt alias Ellef Dammyr lokker på huldra (Marte Blom Onshuus)…

 

som greide å lokke ham til skogs…

Vakkert fløytespill ved Veia.

 

«Hermanns kvinner» fenget publikum i Inger-Reidun Olsens vakre tolkning.

Under Kulturdager med Wildenvey i juni 2009 var en av innslagene en kulturell vandring i Herman Wildenveys barndomsrike på og ved Portaasen i Mjøndalen.
Lørdag 13. juni ble man invitert med på en begivenhetsrik og variert opplevelse i det fine kulturlandskapet rundt Veia.
Arrangør var Portaasens venner og Nedre Eiker kommune.

 

I en vakker forsommerkveld ble man først introdusert til vandringen av «veiviser» Gjermund Glittfjell fra Eiker Arkiv. Dernest ble man møtt av en felspillende «Ellef Dammyr». Ellef – også kalt Ellef Vestmann – var en kar hvis far kom vest i fra Telemark og slo seg ned på Mjøndalsskauen. Her bygde han seg en liten plass, og sønnen Ellef ble etter hvert kjent som en kar som trodde både på dette og hint. Ellef var også venn med Wildenvey, og fortalte ham bl a om et møte med huldra.

Knut Harald Sommerfeldt tok publikum med på en spennende reise i Ellefs verden, og gjennom hans magiske fingre strømmet både toner og tryllekunster som trollbandt både publikum – og huldra! En flott scene med forførende huldredans av Marte Blom Onshuus.
Turen gikk videre bort til Veia, hvor man ble møtt av vakkert fløytespill framført av to unge jenter. Deretter tok Ole Hammerborg publikum videre med i Wildenveys diktning før Eli Sommerfeldt ledet følget an med stemningsfullt tverrfløytespill i sommerkvelden. På ny kom man ned til Veia, og ble møtt av de tre viktigste kvinnene i Herman Wildenveys liv, nydelig framført ved danser og koreograf Inger-Reidun Olsen i danseforestillingen Hermans kvinner.
Så gikk turen bort til Utsikten, hvor man kunne skue ned på Mjøndalen og bygdene rundt. Her satt Herman og lengtet, og her fortalte Elin Kjærvik Skomsøy det fengende «eventyret» om da den unge Herman i følge med sin mor kom til Portaasen for å bo der, og videre om de første åra i hans liv der oppe.
Deretter ble publikum tatt med på tonsetting av Wildenveys dikt på Åsen gård i regi av Eli Sommerfeldt, og som avslutning var vandringens siste innslag indisk musikk i sommerkvelden på Portaasen virtuost framført av søskenparet Rohini Sahajpal på sitar og Jaj Shankar på Tabla-trommer.

Elin Kjærvik Skomsøy beretter om den unge Hermanns ferd til Portaasen.

 

Improviserte indiske toner tryllet fram av Rohini Sahajpal på sitar og Jaj Shankar på Tabla-trommer.