Kverk hengsle
«Månedens kulturminne» (juli 2011)
Tekst: Bent Ek
01.07.2011
Gjennom flere hundre år satte tømmerfløtingen sitt preg på Drammenselva. Hvert år ble millioner av stokker transportert på denne måten fram til de mange vannsagene på Eiker, og seinere til den moderne treforedlings-industrien. Sentralt i denne virksomheten sto hengslene, der tømmeret ble sortert og sluppet videre på riktig tidspunkt. Ett av de viktigste var Kverk hengsle, mellom Skotselv og Hokksund. Her finnes det fortsatt spor etter den aktiviteten som fant sted der helt fram til slutten av 1960-tallet.
Erfaringene fra 1860 fikk likevel konsekvenser for Kverk-hengslet. Året etter ble det nemlig flyttet et lite stykke oppover elva, der det var fast fjell på begge sider. Men samtidig oppsto det en diskusjon om Kverk i det hele tatt var nødvendig lenger. På 1860-tallet var nemlig de nye dampsagene i Drammen by i ferd med å utkonkurrere de gamle vannsagene på Eiker, og dermed kunne antallet hengsler reduseres og tømmeret samles ved Stenberg. I 1875 fikk denne argumentasjonen gjennomslag, og Kverk hengsle ble lagt ned.
Det gikk imidlertid bare 25 år før Fellesfløtningen snudde i denne saken og bestemte at Kverk skulle gjenopprettes. I løpet av disse 25 årene hadde nemlig industrivirksomheten i Drammensdistriktet gjennomgått en revolusjon – den moderne treforedlingsindustrien hadde gjort sitt inntog. Cellulosefabrikkene og tresliperiene var blitt langt større tømmerkunder enn dampsagene, og det var uforsvarlig å slippe tømmeret fra Bergsjø ved Geithus og helt ned til Stenberg. Dermed ble Kverk gjenopprettet som slipp-hengsle fra og med året 1900.
Dermed fortsatte Kverk å være ett av de store og viktige hengslene i Drammensvassdraget, helt til fram til fløtningen tok slutt i 1970. Høydepunktet ble nådd under første verdenskrig, da nesten sju millioner tømmerstokker passerte Kverk hvert år. Deretter gikk omfanget sakte men sikkert tilbake, da jernbane og etter hvert lastebil begynte å overta tømmertransporten. Nå har det gått mer enn 40 år siden den siste stokken ble sluppet fra Kverk, men fortsatt er det tydelige spor etter disse viktige innretningene. Og det er anlagt en hyggelig gangsti langs elva mellom Kverk og Hellefoss, med utgangspunkt ved den gamle fløterhytta som var hvilebrakke for dem som arbeidet ved hengslet. Stedet er vel verdt et besøk

Det var ikke tilfeldig at Kverk ble valgt som sted for ett av de viktigste hengslene i Drammensvassdraget. Navnet betyr «hals» eller «innsnevring», og nettopp her snevres Storelva inn, slik at det var mulig å få kontroll over tømmermengdene.