Kap. 15: JOHAN M. MIKKELSEN SOM LEDER
Tekst: Harald Mikkelsen
Fotos: Familien Mikkelsen (der ikke annet er oppgitt)
Tilrettelagt av: Magne Grønvold NE
Februar 2017
To ansatte med mange år i LIFA, Grethe Temte og Liv Aronsen, sier: ”Mikkelsen var så snill.” Han brydde seg om de ansatte som mennesker. Mikkelsen kom bort til den enkelte og spurte hvordan de hadde det.
Han tok også del i alle slags oppgaver. De fortalte: ”En gang da en banksjef kom på besøk, og spurte etter Mikkelsen, ble banksjefen overrasket over at Mikkelsen gikk i enkle klær og pakket på lageret. Vi ansatte ble både stolte og litt flaue av det.”
Som en følge av oppveksten og erfaringen fra ulike bedrifter, kjente han alle deler av produksjonen i en trikotasjefabrikk. Allerede som tenåring hadde han gått gjennom alle avdelinger i Uldvarefabrikken, og han hadde i et år arbeidet i en symaskinfabrikk i Tyskland, og i fabrikker som bygget strikkemaskiner både i Tyskland og England. Han brukte fritiden gjennom mange år til å skaffe seg kunnskap om forretningsdrift og språk.
Mikkelsen var en tydelig leder, og traff alle vesentlige beslutninger selv. Som selvstendig næringsdrivende hadde han ikke noe styre. Hans nærmeste rådgiver i økonomiske spørsmål var hans gode venn, revisor Richard Hartz Friis. I tidlige år fikk han også god hjelp av Jan Andersen, som beskrevet i avsnittet om oppstarten.
Han var sosial og et organisasjonsmenneske. Derfor engasjerte Mikkelsen seg i bransjeforeningen, var medstifter av handelsstandsforeningen i Nedre Eiker og i 1954 av Mjøndalen Rotary-klubb. Slik fikk han mange venner som han kunne dele tanker om egen bedrift med.
Blant de lokale bedriftslederne hadde han nært forhold blant andre til Finn Solberg som eide Solberg Konfeksjonsfabrikk i Mjøndalen, Odd Laastad som drev garveribedrift i Mjøndalen, og Kåre Eian som drev Eian Lakk i Mjøndalen.
Journalisten Aage Sørensen viet mye av sin tid til å deklamere Wildenveys dikt. Han ivret for at det skulle reises en statue av Wildenvey i Mjøndalen. Mikkelsens sosiale interesse førte til at han hjalp Sørensen med å organisere arbeidet for å finansiere statuen. Billedhuggeren Ørnulf Bast ble engasjert til å lage den statuen av Herman Wildenvey som nå står på Wildenveys Plass i Mjøndalen.
Men først og fremst virkeliggjorde han drømmen om å bygge opp en god og solid bedrift, med gode medarbeidere og produkter han kunne være stolt over. Beslutningene var alltid hans egne, og ved å drive personlig firma helt fram til 1980, tok han personlig ansvar for virksomheten overfor medarbeidere, leverandører og kunder. Det preget hvordan han opptrådte overfor andre.