Lydbibliotek for Nedre Eiker
Her vil du finne nye og gamle lydopptak, som er gjort med Eikværinger. Opptakene bidrar til å tegne et bilde av kommunen gjennom det siste århundret, og viser et tverrsnitt av bygda fortalt av mennesker med forskjellig bakgrunn, yrker og interesser. Vær oppmerksom på at det kun er smakebiter, vilkårlig klippet i intervjuet, som presenteres her!
Intervju med Johan Bjørkedokk
Johan Bjørkedokk i samtale med Reidar Lund om arbeidet i forskjellige avdelinger på Mjøndalen Gummivarefabrikk «Kalosjen». Intervjuer: Reidar Lund
Intervju med Jonn Bjørnstad
Jonn Bjørnstad forteller om Papyrus Paper Mill i Mjøndalen. Intervjuer: Reidar Lund (2001)
Intervju med Theodor Borgersen
Theodor Borgersen forteller fra sitt politiske virke på Nedre Eiker fra 1907 og framover mot 1950-tallet. Det er spesielt AP’s merkesaker som omtales. Sentralt står bygging av ny bro, 1. verdenskrig, kommunens kjøp av skog, bygging av pleiehjem og kommunistovertagelse av herredstyret i 20-årene. Borgersen forteller også fra sin barndom/ungdom i 1880-årene. Intervjuer: Martinius Hamarstrøm (ca. 1957)
Intervju med Frank Bratlie
Frank Bratlie, født 1919, forteller om oppvekst og ungdom på Osbakken (Oshagan) i Mjøndalen.
Intervjuer: Reidar Lund (2001)
Intervju med Kåre Christoffersen
Kåre Christoffersen (f. 1917) forteller om oppvekst og ungdomstid i Solbergelva i tiden 1920- 1945, og om spesielle opplevelser fra krigstida i Nedre Eiker. Intervjuer: Reidar Lund
Samtale med Hildegard Enge
Hildegard Enge var Herman Wildenveys glemte datter. Her er et opptak med henne gjort av NRK P2 i 2001. «Før Herman Wildenvey giftet seg med sin Gisken, fikk han to døtre med samme mor, Marie Andersen. Hildegards eldste søster, Lillian Sonning, ble bortadoptert. Hun fikk utdanning og holdt kontakt med sin far . Men da Hildegard to år etter kom til verden, sa dikteren at det fikk være nok med et barn!»
Intervju med Erling Hamarstrøm
Erling Hamarstrøm, født i 1926, forteller om virksomheten på Eker Papirfabrikk (Eker Sundland) fra 1950 til 1970. Intervjuer: Reidar Lund (2002)
Intervju med Torolf Henriksen
Torolf Henriksen (f. 1920) forteller om sitt arbeid som smed, hjulmaker og vognmaker fra 1930- åra og utover. Intervjuer: Reidar Lund (2001)
Intervju med Inga Horgen
Inga Horgen var en av Nedre Eikers tre første kvinner som ble valgt inn i Herredstyret (1911). I dette opptaket forteller hun mest om sin mann Anders Horgen og det praktisk/politiske livet på Eiker. Intervjuer: Martinius Hamarstrøm (ca. 1956)
Intervju med Johan Jacobsen
Johan Jacobsen forteller fra sin barndom i Krokstadelva i 1880 årene. Han måtte tidlig ut i arbeid da hans mor ble enke. Han startet sin jobbkarriere på Spikerfabrikken. Så ble det Steinberg hengsle, men det var Mjøndalen Gummivarefabrikk som skulle bli den faste arbeidsplassen.
Intervjuer: Martinus Hamarstrøm (ca.1956)
Intervju med Ragnhild Jensen
Ragnhild Jensen forteller om livet på Steinberg 1900-1930. Hovedtema er Steinberg hengsle. Intervjuer: Reidar Lund (2001) .
Intervju med Gerd Randi Kalmo
Gerd Randi Kalmo (f. 1922) snakker om hvordan det var å være nygift og ung mor undre andre verdenskrig, og om hvordan hun opplevde dagene etter sabotasjeaksjonen på jernbanen ved Ryggkollen i 1943. Intervjuer: Reidar Lund (2003)
Intervju med Julius Korneliussen
Julius Korneliussen (1873 – 1959) forteller fra barndom, skolegang og arbeidsliv ved Steinberg Hengsle fra like før og like etter år 1900. Her gis et godt innblikk i arbeidet ved hengslet. Han forteller også om annet arbeid, og fra livet på Steinberg. Intervjuer: Martinius Hamarstrøm (1957)
Intervju med Lars Korvald
Lars Korvald f. 1916, statsminister fra 18.10.1972 til 16.10.1973, forteller om hvordan det var å vokse opp på en gård i Mjøndalen… Intervjuer: Reidar Lund (2002)
Intervju med Gunnar Kristiansen
Gunnar Kristiansen forteller om Alf, Kåre og Sverre Engen som vokste opp i Nedre Eiker. Her forteller Gunnar Kristiansen, som var tremenning til brødrene, hele historien fra oppveksten på «Enga» i Mjøndalen og om deres liv som idrettsutøvere i USA. Alf som ble den mest kjente av brødrene, ble kåret til århundrets (!!) idrettsutøver i staten Utah. Intervjuer: Reidar Lund. (Inneholder 3 cd’er)
Intervju med Gunvald Larsen
Intervjuet med Gunvald Larsen f. (1917) består av to deler. På CD nr. 1 forteller han om oppvekst og skolegang, om krigen og arbeidslivet i Krokstadelva. På CD nr. 2 forteller han om sitt arbeid ved Krokstad Cellulose. Intervjuer: Randi Stensmyren (2001)
Intervju med Oddvar Lykke
Oddvar Lykke i samtale med Reidar Lund. Oddvar forteller om sine krigsopplevelser i 1942, med arrestasjon i Solbergelva, fengsling på Victoria terasse, og med følgende reise til Hamburg på tukthus. Intervjuer: Reidar Lund (2001)
Intervju med Hans Narverud
Intervju med gårdbruker Hans Narverud på Ytterkollen. Her får vi et innblikk i gårdsdrift på Ytterkollen fra 1890-årene. Intervjuer: Martinius Hamarstrøm (ca. 1956)
Intervju med Per Nilsen
Per Nilsen (f. 1919) ingeniør ved Mjøndalen Cellulose fra 1950 til 1971, forteller om produksjonen ved fabrikken. Intervjuet består av to cd’er. Intervjuer: Reidar Lund
Intervju med Magny Opdahl
Magny Opdahl, født 1926 i Mjøndalen, forteller om oppvekst og ungdomstid, og om hvordan det har vært å drive blomsterbutikk i Mjøndalen. Intervjuer: Reidar Lund (2002)
Intervju med Arne Syvertsen
Arne Syvertsen forteller om arbeidet på Solberg Spinderi, Veveriet, fra 1915, om Haugan på Killingrud gård og om sitt arbeid som kirketjener i Nedre Eiker kirke. Intervjuer: Reidar Lund (2001)
Intervju med Lissi Tollefsen
Lissi forteller om slakting og baking ved juletider på Fallaksøya i Drammenselva rundt 1910. Intervjuer: Reidar Lund (ca.1975)
Ole Vinnes forteller
Ole Vinnes, (1899-1979) eier av Store Vinnes gård, forteller i et privat opptak fra 1967 om skrømt og spøkerier på og ved Svarthavnsetra – noe er sågar selvopplevd!