Print Friendly, PDF & Email

Normandsdalen ved Fredensborg:
Gamle statuer framstår i ny prakt

Tekst : Bent Ek
Foto: Bent Ek
20.07.2004

Normandsdalen ved Fredensborg slott er et flott syn, med 70 statuer i norske og færøyske folkedrakter. De to eikværingene er sentralt plassert på nederste terrasse, omtrent midt på bildet.

De fleste historieinteresserte eikværinger er vel klar over at bygda er representert med to statuer i «Normandsdalen» ved Fredensborg slott, like vest for Helsingør. I løpet av de siste årene har imidlertid hele anlegget fått en skikkelig ansiktsløftning. Det er plantet trær og lagt nye heller og grusganger, og ikke minst har statuene blitt renset for mose og gammel skitt.

Det var kong Frederik V som i 1764 bestemte seg for å vie en del av parken ved Fredensborg til en skulpturanlegg, der han ville ha framstilt en del av sine norske undersåtter i tradisjonelle folkedrakter. Det kjempemessige oppdraget ble gitt til hoffbilledhugger Johann Gottfried Grund. Han fikk imidlertid god hjelp av en hallingdøl, treskjæreren Jørgen Christensen Garnaas. Han reiste nemlig rundt i norske bygder og skar små figurer, i elfenbein og hvalrosstann, der han framstilte draktene som folk hadde på seg «i sitt daglige tarv» med stor nøyaktighet. Disse små statuettene brukte Grund som modell da han lagde sine statuer i full størrelse. Slik ble det mulig å fullføre arbeidet i Normandsdalen med 55 statuer i løpet av 10 år. Seinere er det kommet til ytterligere 5 norske og 10 færøyske, slik at det i dag står 70 praktfulle figurer i det flotte parkanlegget.

Mer om Normandsdalen kan en blant annet lese i Aagot Noss’ bok «Normandsdalen», som kom ut i 1977. Men framfor alt anbefales et besøk på Fredensborg anbefales, både for dem som aldri har vært der før og for dem som besøkte stedet før restaureringen.         

Kvinnen fra Eiker er kledd i trøye og skjørt, som muligens er sydd sammen til en kjole. Rundt halsen har hun en stor, rund krave og på hodet ei hette med bred, mønstrete kant og snorer som er knyttet sammen i sløyfe bak.

De to eikværingene i Normandsdalen – kvinnen til venstre og mannen til høyre. Statuene skal vise norske menn og kvinner slik de var kledd «i sitt dagelige tarv», og ekspertene regner dem for en av de viktigste kildene til 1700-tallets klesdrakt.

Mannen fra Eiker er kledd i topplue, skjorte, vest, knebukser og strømper. Utenpå har han en sid, enkeltspent frakk, som sikkert ble tatt av på en varm arbeidsdag. I armkroken holder han ett av bondens viktigste arbeidsredskaper på 1700-tallet – en ljå.