Norsk motiv på den thailandske hundrelappen
Tekst: Magne Grønvold NE
Januar 2021
I mars 2018 fikk Thailand nye pengesedler. 100 baht-seddelen ble blant annet pyntet med et bilde fra Notodden. Fotografiet ble tatt i forbindelse med kongen av Siam (nå Thailand) Kong Chulalongkorns besøk på Rjukan og Notodden i 1907. Bildet viser Kong Chulalongkorn i Sam Eydes blankpolerte bil, utenfor det såkalte Adminiet på Notodden, en sommerdag i 1907. Bildet har stor betydning i landet med ca. 70 millioner innbyggere. Bildet henger som et klenodium på restauranter og andre steder både i Thailand og Norge. Der er nok ikke mange thailendere som veit hvor dette bildet er tatt, eller hvorfor.
Kong Chulalongkorns primære mål var å besøke kraft- og kunstgjødselindustrien på Notodden og Rjukan. Etter en tur langs norskekysten, kom kongens følge til Brevik. Om reisen videre til Notodden og Rjukan kan du lese mer om på Telemarkshistorier.
I Brevik står en bronsestatue av Kong Chulalongkorn. ved siden av statuen er det en minneplate montert på en stor stein. Platen forteller det at dette er en statue av H.M. Kong Chulalongkorn fra Thailand, som besøkte Brevik i 1907. Minnesmerket er reist og finansiert av den Thailandske stat.
Under sitt besøk i Norge bodde Kong Chulalongkorn på slottet i Oslo. I flere reisebrev skriver han til sin datter at det norske kongehuset ligger litt etter, bestikket var nemlig ikke av gull. Kong Haakon VII ville heller ikke bruke bil, han brukte hest og kjerre slik at han ikke skulle skremme hestene langs veien.
For litt mer enn 100 år siden var Notodden og Rjukan arena for et moderne eventyr. Et besøk på Verdenarvsenteret «Rjukan-Notodden industriarv» gjør oss bedre kjent med begivenhetene som gav Notodden og Rjukan en plass på UNESCOs verdensarvliste!
Verdensarvsenteret har én avdeling på Vemork på Rjukan (Norsk Industriarbeidermuseum), og én avdeling på Telemarksgalleriet på Notodden, Senteret formidler og forvalter de fire hovedkomponentene i Rjukan-Notodden industriarv; Vannkraft, Industri, Bysamfunn og Transportåren. Verdensarvsenteret forteller historien om tidenes viktigste norske oppfinnelse: Lysbueovnen og produktet mineralgjødsel. Mineralgjødselproduksjonen var avgjørende for å endre en vanskelig matsituasjon verden over, og forandret Norge fra et fattig bondesamfunn til et moderne velferdssamfunn. Denne historien formidles på en særdeles engasjerende og lettfattelig måte på Lysbuen Industrimuseum på Telemarksgalleriet, og er virkelig å anbefale! Metoden ble utviklet under ledelse av oppfinneren professor Kristian Birkeland (1867 -1917) og entreprenøren Sam Eyde (1866 -1940). Fremstillingen av «Norgesalpeter» la grunnlaget for å etablere Norsk Hydro i 1905. Det nye gjødselproduktet gjorde det mulig å utvikle to nye bysamfunn; Notodden og Rjukan.
På Vemork fant også den berømte tungtvannssabotasjen sted, og der formidles også denne unike delen av krigshistorien mm.
Kilder:
Telemarkshistorier
Industriarvhistorier