På tur til Eikers forhistorie – «bygdeborgene»

Tekst : Bent Ek
Foto: Anne G. Wollertsen
18.10.2005

Skotselv-området har mange bygdeborger. Denne gang gikk turen til «Myreslottet» og «Ullelandborgen»

For tredje år på rad arrangerte Historielaget en kulturhistorisk søndagstur i samarbeid med Drammens og Oplands Turistforening. DOT har som vanlig stått for det praktiske rundt turen, mens Historielaget formidlet kontakt med denne historiske ekspertisen. Denne gangen var dette cand.philol. Åke Mitlid, som for to år siden tok hovedfag i arkeologi ved Universitetet i Oslo, med hovedoppgave om bygdeborgene i Follo, på Eiker og i Skiensområdet.

Turen startet fra travbanen ved Myre, der det var parkering. Første stopp var en ring med steiner, som antagelig er rester av en gravhaug fra forhistorisk tid. Deretter passerte vi tuftene etter en husmannsplass under gården Myre, bebodd gjennom det meste av 1800-tallet av ekteparet Nils Andersen og ????? – ifølge opplysninger fra lokalhistoriker Olav Homlebekk.

Deretter startet oppstigningen til ”Myreslottet”. På toppen holdt Åke Mitlid et interessant foredrag om bygdeborgene generelt og på Eiker spesielt. Det ble en rundtur langs murene, og deretter mat-og kaffepause. Vi fikk mange interessante spørsmål og innspill underveis. Turen ned igjen gikk greit, til tross for at det var bratt, vått og sleipt.

De aller fleste turdeltakerne ble også med på siste del av turen. Vi kjørte privatbiler til Hærebrusanden (Bakke IFs anlegg), dit de fleste fant veien uten problemer. Etter en rask gangtur kunne vi bese restene av Ulleland-borgen, et anlegg som enda ikke er registrert på offisielt hold, men som utvilsomt er en bygdeborg. De som var med utvekslet tanker om borgens strategiske beliggenhet ved Skotselv-sundet.

Kort stopp underveis ved husmannsplassen «Myreeie». Her bodde ekteparet Nils Andersen og Ingeborg Pettersdatter da de giftet seg i 1818. Han døde i 1850, hun i 1870. Deretter ble trolig plassen fraflyttet

Åke Mitlid er opprinnelig trønder, men bosatt i Oslo. Han har interessert seg for bygdeborger i mange år, og tok hovedfag i arkeologi i godt voksen alder. Eiker synes han er et spesielt interessant område når det gjelder disse forsvarsanleggene, og Mitlid har antagelig bedre kjennskap til dette emnet enn noen annen.

Det er ikke noen lang tur opp til toppen av Myreslottet, men temmelig bratt…..

Mitlid mener at bygdeborgene inngår i et større system, og han er derfor spesielt opptatt av plasseringen i forhold til hverandre. De må ha vært utkikkspunkter og samtidig markert territoriet til en lokal høvding. Han mener at dette kan ha vært den viktigste funksjonen, snarere enn å tjene som tilfluktssted eller forsvarsanlegg.

Samling på toppen. Dessverre ble morgenskodden liggende og hindret deltakerne i å nyte en av Eikers flotteste utsikter.

Turlederen fikk servert eplekake – og den var helt fersk, i motsetning til borganlegget, som vanligvis dateres til perioden 200-600 e.Kr.

Frode Caspersen og Jan Fredrik Engedahl studerer restene etter det gedigne, nesten 200 år gamle forsvarsanlegget.