Solberg Spinderi og ishuset bak fargeriet

Tekst: Gjermund Glittfjell
01.02.2018

Maleriet er malt av Sofie Olsen Pløen 1898. Hun hadde tilholdssted på Huldreheim om sommeren. Maleriet ble restaurert og gitt i gave til Eiker Arkiv av Karstad, tidligere eier av Solberg Spinderi.

 

Solberg Spinderi hadde et eget ishus liggende nær fargeriet. I dag er det kun et sår i granitten.

Isen ble skåret på Drammenselva og fraktet opp til ishuset som lå ved fargeriet. Her ble isen pakket inn i sagflis, hvor den holdt seg fram til neste vinter. Isblokkene hadde en størrelse på ca 1mx1m. Hvor lenge, og hva man brukte is til i en slik mengde ved Solberg Spinderi, har vært en gåte.

Grethe Pettersen (Glittfjell) kan huske at hun og hennes venninner gikk forbi ishuset når de skulle til Karindammen for å bade. Fristelsen var noen ganger for stor til ikke å gå forbi ishuset. Det var spennende og kjølende å stikke en tur innom. Noen ganger ble de oppdaget og jagd derfra. Dette må ha vært rundt 1940 – 45.

Jeg har mange ganger lurt på hvorfor Solberg Spinderi hadde et islager ved sin bedrift. De hadde jo eget landhandleri, og der befant det seg sikkert et isskap. Var det for å kjøle ned kaldt vann til arbeidsstokken? Mange spørsmål og funderinger har blitt gjennomgått, men ingen, eller få nyttige svar.

Svaret kom da Inger Steen leverte en del noteark og løse aviser til Eiker Arkiv. En av avisene, Eikerposten 25/10-1930. har en lenger artikkel om Solberg Spinderi. Jeg gjentar ikke hele artikkelen her, men noterer meg følgende: «Garnet sendes videre til det kjølige fargerom, hvor fargerimesteren hersker. Der ser vi at folkene er i ferd med å hugge isblokker. Når man f. eks skal farge rødt (Naptolrød), må man bruke is til oppløsning av denne fargen. Her står porselenskar langs alle vegger. Vi ser for oss de vidunderligste farger. Med dette fargeglade inntrykk skal vi over i veveriet. Det fargede garnet er nå kommet til «forberedningen».

Vi avslutter denne artikkelen her, men vil komme tilbake til journalistens vandring i resten av Solberg Bomullspinderi ved en senere anledning. Fargeriet ved Solberg Spinderi startet opp i 1896, og holdt det gående i ca 100 år. Solberg Spinderis garn blir i dag farget i Litauen.

 

Farvekart omslag

Farvekart sommeren 1937