Ung vestfossing vant internasjonal stilkonkurrase
Dagfinn Stenseth
Lokalavisene 1954
Tekst : Bent Ek
24.06.2007
I september og oktober 1954 var det som vanlig mange små og store begivenheter som fant sted i Eikerbygdene. Det ble funnet udetonerte granater fra krigens dager i elva ved Hokksund bru, og speedwaystjernen Basse Hveem satte banerekord på Landbanen på Loesmoen. Den landskjente Skotselv-ingeniøren Peder Lobben døde, og Herman Wildenvey ble portrettintervjuet. I Vestfossen ble det jublet over en ny kommunal arealplan som fastslo at riksveg 35 måtte legges om slik at en slapp den trange Jutebrua. Dessuten ble det jublet over en ung handelsgymnasiast som gikk til topps i en internasjonal stilkonkurranse og vant reise til U.S.A. Det skulle vise seg å bli starten på en lang og spennende karriere som diplomat.

I U.S.A. fikk Dagfinn Stenset møte den kjente politikeren Richard Nixon, som seinere ble president. Det skulle vise seg at Stenseth i løpet av sitt yrkesliv skulle komme til å treffe en lang rekke mektige statsledere.
«Hvorfor er det viktig at Europa og Amerika er venner, og hvorledes kan dette vennskap bli fremmet på beste måte?» Slik lød oppgaveteksten som ungdom i fjorten vest-europeiske land skulle besvare i september 1954. Det var en høyst aktuell oppgave midt under den kalde krigen, mens kampen mot kommunistisk innflytelse hadde topp prioritet både i Norge og andre NATO-land.
Den som argumenterte best for dette vennskapet, var den 18 år gamle vestfossingen Dagfinn Stenseth. Han var elev ved Drammens Handelsgymnasium, og 15.september brakte Drammens Tidende nyheten om at han hadde gått til topps i den norske konkurransen. Premieutdelingen ble foretatt av høyesterettsjustitiarius Paal Berg på Grand Hotell i Oslo. En drøy uke seinere vant Stenseth også den internasjonale finalen i London. Her måtte den unge vestfossingen holde takketale til den britiske undervisningsministeren, som delte ut prisen, og han ble intervjuet på britisk fjernsyn. Det var hans første møte med dette nye massemediet, som enda ikke hadde kommet til Norge.
I selvbiografien han ga ut i 2001, har Dagfinn Stenseth selv beskrevet stilkonkurransen som en tilfeldighet som ble bestemmende for hans voksne liv. Egentlig hadde han tenkt å bli forretningsmann, men stiloppgaven, møte og brevveksling med de andre deltakerne og ikke minst reisen i U.S.A. gjorde at han slo inn på en helt annen karriere. Han vendte tilbake til Amerika som student ved Yale et par år seinere og gikk deretter inn i den norske utenrikstjenesten. Han arbeidet ved ambassadene i Berlin og Bonn, Helsinki og København, men framfor alt i Moskva. 1979-85 og 1990-94 var han Norges ambassadør i Moskva – utvilsomt en av de aller viktigste stillingene i den norske utenrikstjenesten.
Som diplomat i Rusland ble Dagfinn Stenseth «Vitne til historie». Det var også tittelen på boka han ga ut i 2001. Den er til en viss grad en selvbiografi, der han blant annet forteller om oppveksten i Vestfossen, men først og fremst skildrer han de verdenshistoriske begivenhetene på nært hold, gjennom møtet med sovjetiske ledere fra Khrustsjov og Bresjnev til Gorbatsjov og Jeltsin. Boka er gitt ut på Damm Forlag og kan lånes ved Øver Eiker Bibliotek, men den kan også kjøpes gjennom Eiker Arkiv.
Hele denne spennende karrieren startet altså, ifølge hovedpersonen selv, nokså tilfeldig, med en stiloppgave i september 1954.
I dag er Dagfinn Stenseth pensjonist, og han har bosatt seg i barndomshjemmet like utenfor Vestfossen.
Les flere artikler fra Drammens Tidende september/oktober 1954.
I 2001 utga Dagfinn Stenseth boka «Vitne til historie». Her forteller han både om sin oppvekst i Vestfossen og om stilkonkurransen som førte ham til London og U.S.A. Men først og fremst skildrer han verdenshistorien på nært hold, gjennom sitt arbeid i norsk utenrikstjeneste, og særlig ved ambassaden i Moskva, der han var øverste sjef i to perioder. Boka koster kr.324,-, og er en av de mange interessante bøkene som Eiker Arkiv har for salg.