Print Friendly, PDF & Email

Bananer til Eiker!

Yes! I have no bananas, 1905

Året er 1905, Nedre Eiker har kanskje så vidt fått smaken av bananer, – det er enda noe eksotisk fra sjømenns fortellinger som henger i lufta i røykfylte butikklokaler. I 1905 er de smakfulle og fargerike sydfruktene en sjeldenhet.

Banan Matthiessen prøver å få landhandleren til å kjøpe produktet, men ”nei takk”, kun de grønne og umodne bananer holder seg i et varmt landhandleri. Dette vareslaget ”brennes” det ikke inne med!

Matthiessen gjør det geniale, han åpner egne bananutsalg, der publikum møter den modne banan. Landhandlere lar ikke forretningsideen gå fra seg, snart får vi de første modningsskap for bananer, – og publikum handler. Og slagordet ”Men de må være modne” blir like kjent som ”Freias Brystkarameller – dom er goé dom”. Reklame må til, og Matthiessen satser på ”Fyffes” Faktum est – Fyffes er best.

Postkortet sendt fra Banan Matthiessen selv til kjøpmann Ric. Rasmussen i Solbergelva levner ingen tvil. «Til lykke med dagen og tiden, bananer har vi hatt, men Fyffes kommer siden».

Fra G. Glittfjells samling og Banan Matthiessen Gylden Frukt