Print Friendly, PDF & Email

Moter 1905

Av: Grethe Lysaker Seljenes

Moten de første årene av 1900 blir påvirket av århundreskoftets stilart Art Nouveau eller Jugendstil. Man avskaffer bruk av korsett, og gir dermed kvinner en frihet og ny bevegelighet. Kjolen skal for første gang falle fritt og naturlig om skikkelsen. Siluetten har fortsatt et liv så smalt som mulig, en svai rygg og stor barm. I 1905 blir skjørt og bluse for første gang moderne, og dette blir meget populært. Hatten, som alltid er en del av antrekket, er stor med vide bremmer og pynt i form av fjær etc.
Korte kjoler blir moderne for jentene, med rike detaljer som hos mor. Gutter i dress, knebukse, silketørkle rundt livet og stor forseggjort krage.

Herremoter

Dressjakken var moderat innsvingt, med temmelig høy lukning. Dressjakken hadde runde hjørner, fløyelskrage og kanter i fløyel som markerte lommer og andre detaljer. Pyntelommetørkle hørte selvsagt med. De ankellange buksene fikk oppbrett og press. Til offisielle anledninger ble sjaketten tatt i bruk. Den ble brukt sammen med stripet bukse uten oppbrett. Til antrekket hørte alltid vest, den var tett i halsen, og var av samme stoff som jakka eller buksa. I halsen brukte man kalvekryss eller propell. Skjortene hadde stiv løssnipp.
Av hatt brukte man skalk, flosshatt eller stråhatt. Buksene kunne eventuelt erstattes av knikkers, hatten måtte i så fall også byttes ut med en sixpence.