Print Friendly, PDF & Email

Året 1885 – 125 år siden Eiker ble delt!

KULTURHISTORIE PÅ EIKER I 2010
Kulturarrangement søndag 7.november 

Hokksund ByTeater har sin klare oppfatning av hva som skjedde ved kommunedelingen i 1885 og vil vise det i en ellevill historisk teaterforestilling som har fått tittelen ”La det skje!”

125 år har gått siden Eiker ble delt i kommunene Øvre- og Nedre Eiker. Det markeres med et festarrangement på Fossesholm Herregård søndag 7.november. Her blir det både historiske foredrag med utgangspunkt i året 1885, tidsriktig musikk, ellevilt historisk teater og servering av middag anno 1885.

Eiker Strykeorkester, med elever fra Øvre Eiker Musikk- og Kulturskolen, framfører musikk som kunne ha vært framført på en konsert for 125 år siden. På programmet står blant annet Ole Bull og Edvard Grieg.
Deretter blir det en liten nyhetskavalkade med begivenheter fra året 1885 – ute og hjemme.
Hva slags bøker leste folk i 1885? Det er tema for Camilla Sørbyes foredrag, som er Øvre Eiker biblioteks bidrag til programmet.

Siste post før pausen dreier seg om hva en spiste i for 125 år siden. Utgangspunktet er en artikkel i bladet ”Husmoderen” i 1887 om ”Det landlige kosthold paa Øvre Eker”, der innsenderen tok for seg en vanlig ukesmeny på en bondegård på denne tiden.

I middagspausen blir det anledning til å få kjøpt en smakebit fra denne menyen – vi serverer nemlig en enkel middag med utgangspunkt i artikkelen fra ”Husmoderen”.

Etter pausen ønsker vi velkommen til historikeren Jon Skeie, som siden juni har arbeidet med å skrive Øvre Eikers historie etter kommunedelingen. Han har dermed begynt å danne seg et bilde av hva slags bygd Eiker egentlig var i 1885.

Det hele avsluttes med en forestilling av Hokksund ByTeater, for anledningen med eget TeaterSangKor. I fjor framførte de et historisk vandreteater gjennom ti tusen år, men i år har de altså tatt et sprang fram til 1885. Forestillingen har fått titlen ”LA DET SKJE!”, og det har blitt et ”historisk spill” i god ByTeaterånd, med mye fortellerglede. Det ikke historikerne har greid å finne ut om kommunedelingen, kan vi nok stole på at ByTeateret gir oss svar på!

Bygdebokforfatter Jon Skeie forteller om sitt møte med Eikers historie.

Eiker Strykeorkester har satt sammen et repertoar av musikkstykker som var aktuelle for 125 år siden.

Det er gratis adgang, men vi oppfordrer alle til å kjøpe den tradisjonelle middagen anno 1885 – ertesuppe med kjøtt!

Arrangementet foregår i storsalen på Fossesholmlåven.