Print Friendly, PDF & Email

Den gamle drosjebua i Hokksund

«Månedens kulturminne» (april 2010)
Tekst: Bent Ek
01.04.2010

Høsten 2009 tok Gudmund Jørgensen på Loesmoen kontakt med Kulturminnerådet og spurte om det var interesse for å ta vare på et gammelt hus som han hadde stående i hagen. Det var nemlig den gamle drosjebua i Hokksund som han i flere år har brukt som lagerbod. Kulturminnerådet tok kontakt med Motorhistorisk Klubb, og nå er det klart for å flytte det lille huset til Motorhistorisk Senter på Burud.

Drosjebilenes historie på Eiker er ikke særlig kjent, men antagelig var dette noen av de første bilene som rullet på veiene på Eiker. Folk flest hadde jo ikke egen bil, og de ytterst få som kunne hatt råd til slik luksus, hadde ikke førerkort. Dessuten tok det seg nok bedre ut for en direktør eller disponent å sitte i baksetet enn å kjøre selv.

Alt ganske tidlig på 1900-tallet kunne enkelte hoteller tilby gjestene automobilskyss, men avisene skrev om «automobilplagen» og bilkjøring ble forbudt utenfor tettbygde strøk. Dermed var nok behovet for drosjebiler ganske begrenset, siden tettstedene vel ikke var større enn at det gikk an å bruke beina.

Først i 1919 ble det tillatt å kjøre bil på landeveiene på Eiker, og i løpet av mellomkrigstida slo bilismen igjennom for alvor – selv om en fortsatt måtte nøye seg med smale grusveier. Et bilde av drosjene i Hokksund, som etter bilmodellene å dømme kan være fra begynnelsen av 1930-tallet, viser hele fem biler utenfor det gamle Apoteket, rett ved Hokksund stasjon.

Jernbanestasjonene har alltid vært det naturlige tilholdsstedet for drosjene, og da det ble satt opp egen drosjebu i Hokksund, ble selvsagt den også plassert rett ved stasjonen. Vi har dessverre ikke greid å finne ut nøyaktig når denne bua ble bygd, men det skal ha vært en gods stund før krigen. Det viser også rettskrivningen på skiltet: «Droschebilerne».

Det er et fint, lite byggverk som nå blir tatt vare på, med vegger som skråner utover, krafig markerte hjørner og et kvadratisk tak i funkis-stil. Det er et hus med historie og særpreg, som kommer til å passe godt inn blant veteranbilene på Burud.

De fem drosjene utenfor det gamle Apoteket i Hokksund – en bygning som for lengst er revet.

Fire drosjesjåfører utenfor den gamle drosjebua. Fra venstre Ludvig Røine, Arthur Myhre, Albert Dahlen og Isak Larsen.