Print Friendly, PDF & Email

Engen-brødrene: Skilegender fra Nedre Eiker

Engenbrødrenes innsats ble behørig kommentert i lokalavisene. Her fra avisa Fremtiden etter et hopprenn i Vikkollen i 1928.

Alf

Kåre

Sverre

Engenbrødrene er født og oppvokst i Nedre Eiker. De emigrerte til USA i ung alder, hvor de ble skilegender. Den eldste av brødrene, Alf, ble kåret til århundrets idrettsutøver i staten Utah, der OL ble arrangert i 2002. Denne utmerkelsen henger svært høyt.

Det var tre av Engenbrødrene: Alf, Sverre og Kåre (Corey). Alf var den eldste og født i 1909. De vokste opp på Enga i Mjøndalen sammen med far og mor, Trond og Martha. Faren var også en allsidig idrettsmann og var en av MIFs grunnleggere. Dessverre døde han i 1918 under spanskesyken, bare 31 år gammel. Deretter flyttet familien til Steinberg, nærmere morens familie.

Alf Engen var en svært lovende skihopper og tok flere seire i lokale hopprenn. Han konkurrerte for idrettsforeningen Birkebeineren som hadde mange gode hoppere i denne perioden. Det siste året han var i Norge representerte han Steinberg idrettsforening. På den tida var det en mengde skibakker i området. Vi kan nevne Vikkollen – som forøvrig hadde Verdensrekorden i 1915 med 54 meter satt av Reidar Amble Ommundsen, legestudent fra Oslo ! – videre Langrand, Aasenkollen, Konnerudkollen, Strøtvedtbakken og Ullernbakken. Her ble grunnlaget lagt for en stor skikarriere som skulle komme i USA seinere.

Det var tøffe tider og i 1929 emigrerte Alf til USA. Sverre dro like etter og moren og yngstesønnen Kåre kom til slutt etter i 1933. I perioden 1931 til 1937 oppnådde Alf Engen åtte nasjonale seire i hopp og like mange i kombinert. I USA ble det bygget store skibakker og Alf vakte oppsikt da han i Ecker Hill hoppet 296 feet (nesten 100 meter). Han var på den tida en profesjonell idrettsutøver og en svært allsidig idrettsmann som også hevdet seg i slalåm, hockey, fotball, boksing og bryting. I 1948 startet han sin egen skiskole i Alta (Utah) der han lærte opp flere generasjoner amerikanere. Han var også en pioner innen løssnøkjøring og har blitt kalt «dypsnøkjøringens» far.

Alf Engen døde i 1997, 88 år gammel. Et par år seinere ble han valgt til århundrets idrettsutøver i Utah og rangert foran berømtheter som baskettballspilleren Karl Malone og bokseren Gene Fullmer. I forbindelse med OL åpnes det også et skimuseum i hans navn utenfor Salt Lake City.

De andre brødrene, Sverre og Kåre, var også store skipersonligheter. De var allsidige idrettsmenn og gode ambassadører for skisporten. De var engasjert i skiskoler og lærte amerikanerne å glede seg over det å stå på ski. Kåre var ikke profesjonell som de andre brødrene, og han deltok på det amerikanske O L- laget i 1948 i kombinert. Både Kåre og Sverre hadde mange oppdrag i tilknytning til utvikling og sikring av skiløyper og skianlegg. Sverre Engen ble etterhvert også en anerkjent fotograf og producer og gjorde karriere på dette området. De har alle satt dype spor etter seg i amerikansk skihistorie.
Engenbrødrene ble behørig markert på utstillingen «Skiglede i Nedre Eiker» på biblioteket i Mjøndalen i februar i år i forbindelse med OL i Utah.

Sverre og Alf i et dobbelthopp under åpningen av Bjørngaard Hill, Snowbasin 16. februar 1941. Det blir strødd roser i unnarennet.

Oppvisning av Alf Engen. Her hopper han over en fjellvei i Alta, Utah, i 1950- årene.

Alf Engen har egen hjemmeside i USA,
du kan gå inn her.

Gunnar Kristiansen, tremenning til Engen-brødrene:

«Viktig å formidle den innsatsen Alf Engen gjorde for skisporten, for Norge og for Eiker!»

Gunnar Kristiansen fra Steinberg og tremenning til «tre blad» Engen, kjenner både Alf og hans to brødre Sverre og Kåre. «Dette har vært en drøm som endelig har gått i oppfyllelse», sier han etter den vellykkede utstillingen «Skiglede i Nedre Eiker», der han som foredragsholder med stor innlevelse fortalte om brødrenes liv og levned. Grunnlaget for suksessen deres ble lagt i hoppbakkene Samuelsbakken og Teiebakken på Steinberg, og faren sørget for selvlagde ski til brødrene gjennom hele oppveksten.
«Det er viktig at de lokale heltene her fra Eiker ikke skal dø uten at sambygdingene har kjennskap til dem», sier Gunnar Kristiansen.
Kristiansen var også medvirkende i filmen om brødrene Engen som ble vist på TV 2 19. februar, hvor han i intervju fortalte om brødrenes oppvekst og treningskår i Norge.
Nedre Eiker Hsitoriske Arkiv var forøvrig også delaktig i denne filmen, som levarandør av gamle bilder fra Nedre Eikers hopphistorie.