Print Friendly, PDF & Email

FOLKESKOLENS KOKEBOK

AV KRISTIANIA
Forlaget av H. Aschehaug & CO. (W. Nygaard)
Dorothea Christensen og Helga Helgesen
sjette opplag
Melk 2. del
:Tilrettelegging: Arne Temte
og Magne Grønvold NE
Februar 2024

Ovennevnte kokebok utgitt i 1916 har kommet meg i hende.
Her er mye fint å lese om matlaging og renhold og mange dagligdagse ting for 107 år siden. Det var i liten grad lagt inn strøm og vann. Maten lages på vedkomfyr og kjøleskap og fryser fantes ikke. Vann fra brønn og bekk var av uren kvalitet og måtte kanskje kokes – og når det var kaldt om vinteren kunne mat fryses ned og der finnes råd om hvordan ting kunne gjørs. Ikke minst måtte det være rent og ryddig.

Litt om renslighet: «Være selv ren!
Skal vi kunne holde os friske, er det nødvendig at vi faar nok sol, frisk luft og bevegelse, og at alt vi spiser og drikker er renslig og godt stelt.
Daglig kold avvaskning av kropper hærder og forfrisker, og det er godt at vænde sig til det fra barn av. Det er ikke nok bare at vaske de dele av kroppen som kan sees. Hverken kropp eller klær maa komme til at lugte ilde av sved og andet som kroppen utskiller. Ukentlig maa tages et varmt bad eller sæpevaskning av hele kroppen, og undertøi byttes. Det nytte lite at skifte tøi, hvis man ikke vasker sig ordentlig.

Benyt vaskekjole som arbeidsdragt. La ærmene være forsynt med linninger saa de kan brettes op. Det er lettere at vaskearmene end kjoleærmene; huden slites ikke som tøiet. Kjøkken- og skureforklær sparer kjolen, og vaskes lettere end denne.

Haaret børstes og greies daglig, og ofte maa det vaskes i grønsæpevand, skylles og tørkes. Ved rengjørings- og kjøkkenarbeider bør haaret paa hodet dækkes av et let hvitt tørklæ. Det maa ikke arbeides med løst haar.

Hænderne er vore vigtigste arbeidsredskaper- Med smudsige hænder og sorte negler kan renslig mat ikke stelles.  Hold neglene kortklippet, og bruk neglebørste og pimpestein naar det trænges.

Det bedste beskyttelsesmiddel mot smidtsomme sygdommer er renslighet.»

—–

Så kommer side på side om renslighet og rengjøring av hus og hjem og ikke minst kjøkken og kjøkkentøy. Videre oppvask av kokekar og kjøkkenredskaper.
Dette viser seg å være ei fin liten bok som mange kunne ha nytte av den dag i dag.

Til slutt vil jeg gjengi en av mange oppskrifter:

Bestemorskake:
1/2 dl. sirup,
1/2 dl- sukker,
1 s. smør,
1/2 dl. melk,
1 knivsodd pepper,
1 knivsodd ingefær,
3 dl mel,
1/2 t.s. natron.

Varm smør, sukker, sirup og krydderi en gryte, ha melken i.
Bland mel og natron, og tilsæt de varmede ting, saa den blir en fast deig..
Kjevl deigen tynd som et halmstraa, og stik kaker ut i form av forskjellige dyr, stjerner og spidser,
Stekes til de er sprøde.

—–