Print Friendly, PDF & Email

Første lydopptak med sangforeningen Samklang og brødrene Aslesen

Tekst: Gjermund Glittfjell
Tilrettelegging: Frode Caspersen 29.07.2010

Ivar og Lorentz Aslesen

 

Her ble sangen om Marigløtt diktet påsken 1926. På taket f.v. Ivar og Lorentz Aslesen. Øverst i stigen står Anna Winnæss, nederst ukjent.

Sangforeningen Samklang fikk på slutten av 1920 årene besøk av en tysk plateprodusent. Han kunne spille inn sanger, taler etc. med direkte opptak på stedet.
Platene som ble spilt inn var forsvunnet i en årrekke, men ble gjenfunnet på hytta Marigløtt ved Marivann i Solbergelva en gang på 1980- tallet. Platene, tre stk. i alt, har en størrelse ganske lik 78-plater, men er laget av et plast eller nylonlignende stoff.
At platene ble funnet på hytta Marigløtt er ikke så bemerkelsesverdig, da to av eierne av Marigløtt, Lorentz og Ivar Aslesen, hadde et langt medlemskap bak seg i Samklang. På hytta stod det en «His masters Voice» sveivegrammafon, og det var med spenning jeg satte på den første platen og fikk høre noe skurrende sang ut av «trakta». Det var Samklang som sang «Norge mitt Norge! «.
Stor ble forbauselsen da jeg satte på plate nr. to og tydelig kunne høre Lorentz Aslesen høytidelig erklære: «Mine damer og herrer jeg skal nå prøve og forsøke å synge en sang om Marivann -tekst av undertegnede! »

Sangen er en hyllest til hytta Marigløtt ved Marivann, og hører en godt etter, er den ganske tidstypisk – en gleder seg til lørdagskvelden og fri.
På side nr. to synger Lorenz sin bror Ivar en svensk kjærlighetsvise.
I ettertid tok jeg kontakt med brødrene Aslesen, og de kunne fortelle at etter Samklangs innspillinger på lokalet til losje Bikuben i Solbergelva, ble de oppfordret av Samklangs medlemmer til å synge inn en soloplate.

Lorentz var noe nervøs og kviet seg litt for dette, så hans bror Ivar tro til først. Etter dette skulle vel ikke Lorenz være noe dårligere, og han tro til med sangen om «Marigløtt ved Marivann».
Lorentz kunne fortelle at sangen ble dikta på doen på Marigløtt under innvielsen av hytta påsken 1926. I Eiker Arkiv er dette noen av de eldste lydopptak som finnes med lokalt tilsnitt.
Under kan du høre disse opptakene. Først hyllesten til Marigløtt, siden Norge mitt Norge (klikk på trekanten).