Print Friendly, PDF & Email

Fra Solbergelva meldes det om tidlig vinter

Tekst: Gjermund Glittfjell
Tilrettelegging: Magne Grønvold
Januar 2022

Fra 1870-tallet utga «Skandinaven» et magasin som inneholdt interessante artikler, historier, og poesi. Den fikk artikler fra norskamerikanere. «Skandinaven» ble en av de mest innflytelsesrike og fremgangsrike avisene i det skandinaviske immigrant-samfunnet. Eiker Arkiv har noen få emigrantaviser som kan være en interessant lokalhistorisk kilde. Denne lille artikkelen finnes på Nasjonalbibliotekets nettside over aviser. Den stod å lese i «Skandinaven» 15. oktober 1905.

Tidlig vinter.

(brev til «Skandinavien»)

Solbergelven pr. Drammen, 16de Okt.

 

Femten tommer sne paa Solbergsæteren den 14de oktober.

 

Sneen viste sig tiidlig paa disse Kanter iaar.  Den 14de Oktober (vinterdagen) havde saaledes femten tommer sne, og nogle af os benyttede anledningen til at tage os en skitur  til Solbergsæteren, som ligger et godt stykke vei fra byen. Det var riktig vakkert deroppe, og føret var svært godt. En av følget tog et fotografi, og det er nok det første av sit slag som er taget saa tidlig paa aaret.

 

Hvis» «Skandinaven» vil bruge det, saa er det ogsaa første blad, som trykker det.

Hvor hyggelig hadde vi det ikke paa Stenseth den 13de august da folkeavfstemningen foregik ! Folk fra alle kanter af bygden mødte op og stemte «Ja».

 

Ingen nei.

 

Hurra for gamle Norge !