Print Friendly, PDF & Email

Freddy Kristoffersen

Den mest kjente artisten vi har hatt på Eiker

jon_vidar_bergan.jpg

Forfatter: Jon Vidar Bergan
Tilrettelegging: Frode Caspersen
Foto: Familien

freddy_kristoffersen_1.JPG

Gladgutten Freddy

Freddy Kristoffersen (født 25. desember 1944, død 12. juni 2006) er den mest kjente artisten vi har hatt på Eiker. Han var ekte eikværing, oppvokst på Solbergmoen og bodde 19 år i Hokksund. Det ble skrevet i 1977 at han var den eneste norske artisten som kunne leve av bare platesalg. Han fikk hele 16 platetrofeer – både sølvplater, gullplater, ei  diamantplate og ei platinaplate – og han solgte totalt cirka en halv million album og spilte inn 234 melodier på plate. Freddy var visstnok også først ute i Norge med å både synge og spille trekkspill. Han var kjendis i hele Norge, hvor han turnerte med bilen han kalte Norgestrikken. Det ble mange hjemme hos-reportasjer i ukeblader hvor han poserte på bildene med kone og unger.
Freddy fikk platekontrakt med Norsk Phonogram i 1967, og platene kom på Philips-labelen i femten år framover. Mikkel Aas skrev og produserte debutsinglen «Jeg seiler i natt», som solgte 2-3000 eksemplarer. Coverbildene ble tatt på M/S København, hvor Freddy jobbet. Aas og Johnny Sareussen produserte vekselvis alle lp-ene fram til 1982, med unntak av Tidløse takter. Trekkspilleren Arnt Haugen var arrangør og orkesterleder på de fleste lp-ene, og han hjalp Freddy med repertoaret. Totalt ga han ut i eget navn 4 singler og 22 album (inkludert to samleplater). De 8 singlelåtene ble samlet på albumet Til hyggedans og bryggedans (1970), som også inneholder fire låter med Sigurd Johannessen/Asmund Bjørken.

Debutalbumet Nå er bestemor på moten (1972) solgte 4600 det første året, totalt 40 000, og ble belønnet med sølvplate. Det store gjennombruddet kom i 1973 med lp-en/kassetten Gamle gode glade minner. Den solgte totalt 110 000 eksemplarer og skaffet Freddy både sølvplate, gullplate, diamantplate og platinaplate Inneholder to av hans mest kjente innspillinger: Carl Jularbos «Drømmen om Elin» og «Det er polka som er bra», som på svensk kalles «Wiggen» eller «Det er dragspel som er bra».

De gode gamle slagerne fra 1985 var Freddys første selvfinansierte plate på eget selskap. Den ble innspilt med døtrene Linda og Elin, koret Samklang og lokale musikere i Molindo Lydstudio i Krokstadelva. Blant låtene er «Minnenes melodi» – den første han sang på en offentlig scene – og «Sov du lille vennen min», som han skrev til Linda mens kona lå på sykehuset for å føde i 1973. En jublende sang (1987) var hans første av fire kristne plater. Kassetten Herre, du ga meg den sangen – Freddy Kristoffersen’s vitnesbyrd (1987) Inneholder bare én sang. Her forteller han om hvordan han ble personlig kristen. Inntektene fra salget gikk til Freddys eget Ungdommens Rusgiftskadefond. Bryt ut i jubel! (1990) Bryt ut i jubel! og Slagerkarusellen 1(1990) ble innspilt med ett sett musikere i løpet av to sammenhengende uker i Molindo Lydstudio, som en markering av hans overgang fra det kristne platemarkedet til det kommersielle gammeldansmarkedet. På Slagerkarusellen 1 medvirket både Linda, Elin, Øyvind og Lindas babydatter Marie Karoline, som pludret på sangen «Alle tiders jente».
Freddy hadde bare 3 låter på Norsktoppen: 
«Hun er bare 19 somrer», 20. januar 1973, 1 uke, 9. plass 
«Det er sommerkveldens melodi», 20. oktober 1973, 1 uke, 9. plass 
«Det er polka som er bra», inn på Norsktoppen 8. juni 1974, ut etter 6 uker, nådde 3. plass

Freddy sang på norsk og svensk. Han oversatte mange svenske sanger til norsk, men skrev få sanger selv. Øyvind var imidlertid to ganger på Norsktoppen med Freddys egne komposisjoner, som han fikk utgitt på cd-single: «Kast en skilling opp i hatten» nådde 10. plass og lå 1 uke på lista 10. september 2005, mens «Vise om oss» greide 9. plass og 1 uke på lista 2. september 2006. «Vise om oss» ble innspilt 7. mars 2006 med Freddy på trekkspill, tre måneder før han døde.

Radio og tv
-Freddy lagde totalt 28 radioprogrammer med den kjente slagersangeren Åse Wentzel, fordelt på tre serier: «Kjente låter fra hytter og båter» (1973), «Sommerlåter i hytter og båter» (1974) og «Sommerdansen» (1975). Den første radioserien resulterte i lp-plata Det skal vi være to om (1974).
-«De gode gamle slagerne» ble innspilt i Store Studio med Arnt Haugen som kapellmester. 5 radioprogrammer ble sendt fra og med 8. september 1982. Det var fokus på fem komponister: Jules Sylvain, Kristian Hauger, Kai Normann Andersen, Bjarne Amdahl og Kai Gulmar. Den radioserien inspirerte albumet De gode gamle slagerne fra 1985.
-«Freddys slagerkarusell» var 5 radioprogrammer som sendt på P2 fra og med 26. desember 1990.
-Han lagde tv-serien «Freddy på farta!» med det svenske gammeldansorkesteret Bröderna Lindqvist fra Östersund, innspilt høsten 1977 på Finnskogen. De lagde to album sammen og holdt to utsolgte trekkspillkonserter sammen i Drammens Teater i 1977.
-Sommeren 1977 ledet han tv-programmet «Freddy i farten».
-I 1978 ledet han et tv-program fra en sommerkveld på Strandefjorden Sommerteater i Sigdal der ett tusen var til stede. Det ble sendt 2. september 1978.
-Den 3. oktober 1991 var Freddy med i «Da Capo», der han spilte «Drømmen om Elin» og et potpurri med Ernst Rolf-melodier.

80-tallet
I 1980, 1982 og 1985 svevde Freddy over Holmenkollbakken mens hans spilte trekkspill! Han vant avstemningen Dagbladets Ønskekonsert 1981. Kona Marit var hans sekretær og la opp turneene hjemmefra. De eide et solstudio og en frisersalong i Hokksund, som begge lå over Orion Vertshus i Vestre Brugate. Hans eget impresariobyrå hadde et 50-talls artister. Freddy turnerte våren 1982 med sin egen underholdningskabaret, sammen med Ivar & Kari Medaas, Aage Samuelsen og Arnt Haugens orkester. 8. mars 1983 var det premiere på showet «Happy Days» med både Freddy, Linda og Elin. Dette ble gjentatt sommeren 1983, 1984 og 1985. Det siste sommershowet resulterte i 1985-albumet De gode gamle slagerne.

Privatpersonen Freddy
Han kjøpte sitt første trekkspill som 8-åring for 250 kroner, etter å ha fått valget mellom trekkspill og sykkel. Det har 32 basser og er av merket Ludwig. Som tenåring hadde han sitt eget Freddy Band, som spilte til dans lokalt. Freddy spilte seinere på det elektroniske trekkspillet Electrovox, som kunne låte som et hammondorgel. Han hadde fast soloshow på Park Hotell i Drammen tidlig på 70-tallet.
Onkelen hans var den kjente illustratøren Bjarne Kristoffersen, som bl.a. tegnet Vangsgutane.

Freddy hadde mange jobber før han ble musiker på heltid. Han jobbet som messegutt til sjøs og besøkte blant annet i Australia, han var sementarbeider på Solbergmoen, kabelgraver, taktekker, hjelpepleier på Lier Sykehus, pianofabrikkarbeider, pianoverkstedarbeider, anleggsarbeider, lagerarbeider, lastebilsjåfør og reisende selger av husholdningsartikler.

Freddy jobbet i halvannet år med å underholde på danskebåten M/S «København», som gikk mellom Fredrikstad, Brevik og København. Våren 1968 traff han Marit Perny Flaaten (f. 1946) fra Sortland i Vesterålen, som jobbet i båtens kafeteria. De forlovet seg om bord og flyttet til Ski, hvor Marit hadde serveringsjobb. De giftet seg i 1969 i Vrådal, hvor de jobbet på høyfjellshotellet: Marit som koldjomfru og Freddy som musiker. De fikk barna Linda i 1970, Elin i 1973 og Øyvind i 1979. Til sammen har Marit Kristoffersen nå 12 barnebarn.

Freddy og Marit bodde i 1970 i Dalen i Telemark, hvor de drev hotellet den sommeren mens Linda var nyfødt. Seinere samme år flyttet de til et nedlagt gårdsbruk i Jondalen. Han og kona var kroverter og drev en bensinstasjon på Bolkesjø fram til han kunne leve av musikken i 1972. Familien flyttet inn i eget hus i Møllerveien på Røren i Hokksund den 8. desember 1975. Huset heter Fredly og har et smijernrekkverk med notene til første linje av «Det er polka som er bra».

En husbrann sommeren 1987 førte til at familien måtte bo fire måneder på sin hytte i Finnemarka, nær Ulevannsveien. Etter at huset ble solgt på tvangsauksjon, flyttet Freddy og Marit 15. juni 1995 inn på hytta. 5. oktober 1996 flyttet de til et hus på Prestfoss i Sigdal. NRK Radio tok opp de to konsertene fra 1997 som skulle bli Freddys siste. De ble kalt «En minnenes seilas» og ble holdt 14. februar på Prestfoss Samfunnshus og 15. februar på Mjøndalen Samfunnshus. Her samlet Freddy noen av sine venner til en gammeldanskveld. Blant musikerne var Elin og Øyvind, felespilleren Sturla Eide og Örjan og Folke Lindqvist fra Bröderna Lindqvist. Så brukte Freddy de neste årene til å skrive boka «Mafiaen i Eiker», som ble utgitt 23. mai 2006 – tre uker før han døde, bare 61 år gammel.

Se også: Oversikten over plateutgivelser (diskografien)