Print Friendly, PDF & Email

Tur til Fredfoss Kraftstasjon

LØRDAG 28.MARS 2009

For nøyaktig hundre år siden bygde Fredfoss Uldvarefabrikk sin elektriske kraftstasjon. Dette var blant de første anleggene som produserte elektrisk kraft på Eiker, og den står fortsatt intakt med de opprinnelige turbninhjulene på plass. Men ikke nok med det: Entusiastene i Fredfoss Kulturminnepark har satt i stand kraftstasjonen slik at turbinen fra 1909 igjen brukes til å produsere elektrisitet!

Eiker Arkiv inviterte seg selv til Fredfoss i forbindelse med at elektrisitet er «månedens tema» i mars. Rundt 30 mennesker hadde møtt fram og fikk en interessant omvisning både i kraftstasjonen og de andre bygningene ved den gamle ullvarefabrikken.

Øyvind Østmoen, er en av dem som har nedlagt mange dugnadstimer for å få kraftstasjonen i gang igjen, og han kommer til å fortelle og demonstrere hvordan anlegget fungerer. Til venstre viser han hvordan moderne datateknologi kan brukes til å styre elektronikk fra begynnelsen av 1900-tallet. Den hundre år gamle kraftstasjonen kan nemlig fjernstyres via mobiltelefon!