Print Friendly, PDF & Email

Fulgte slektens fotspor tilbake til Muggerud skole

Etterkommere av lærer Hareide fikk varm velkomst på Fiskum:
05.08.2003

Det er nok ikke så ofte at utenlandske turister kommer for å se på Muggerud grendehus, men det skjedde faktisk i sommer, på selveste olsokkvelden. Det var danske og norske etterkommere av A.E. Hareide som hadde lagt turen om Fiskum for å se stedet der oldefar og tippeoldefar hadde vært lærer og poståpner.

Det var sist vinter at slektsgranskeren Jan M. Keus tok kontakt med Eiker Historielag og spurte om det var mulig å komme inn og se på den gamle Muggerud skole, som nå er grendehus. Keus selv er født i Nederland, men har bodd i Norge i lang tid. Bakgrunnen for denne litt uvanlige forespørselen var at hans norske kone er en etterkommer av A.E. Hareide, som var lærer ved Muggerud skole i 38 år, og dessuten organist i kirken. Han bodde også på skolen, slik det var vanlig at lærerne gjorde før, med hele familien, og skolen ble dermed bestemorens barndomshjem. Det ble tatt kontakt med velforeningen, som stilte nøkkel til disposisjon, og vi fant ut at det ville passe fint å legge besøket til slutten av juli, da danske slektninger kom på besøk. Dermed fikk gjestene også med seg olsokgudstjenesten i Fiskum gamle kirke før de satte kursen mot Muggerud.

På skolen møtte det opp en velkomstkomite med Tora Løvstad i spissen. Hun begynte som elev på Muggerud i 1925 og hadde Hareide som lærer i et halvt år, før han ble pensjonist. Dessuten stilte Berit Bollerud og Trygve Skrabelsrud opp og serverte kaffe, vafler og kransekake. Gjestene satte pris på både serveringen og på det Tora hadde å fortelle om gamle lærer Hareide. Dessuten ble de mange fotografiene på veggene gransket nøye. Selv hadde gjestene med seg foto av bestemor Lovise Hareide, som konfirmant i Fiskum kirke og som elev ved middelskolen i Hokksund, slik at det lokalhistoriske fotoarkivet fikk en fin tilvekst.

Lærer Hareides slektninger utenfor Muggerud skole.

Ett av dagens høydepunkt var møtet med Tora Løvstad, den siste gjenlevende av Hareides elever.

Gamle klassebilder, foto av skolen og av Krekling stasjon vakte stor interesse hos gjestene.

Trygve Skrabelsrud stilte opp med vaffeljernet og bidro til en trivelig kveld.