Print Friendly, PDF & Email

Grafisk Museum Buskerud på Solberg Spinderi åpnet

TORSDAG 7. MAI/Kulturminneåret 2009

Tekst og foto: Anne Gallefos Wollertsen NE
18.05.2009

Leder av Trykkerklubben, Jan Kihle, uttrykte stor takk til alle bidragsyterne.

Drammen Trykkerklubb har i 2. etg. i Kanselliet på Solberg Spinderi i Solbergelva en enestående samling trykkermaskiner fra midt på 1800-tallet og framover. Alle maskinene er i operativ stand, og klubben inviterte til offisiell åpning torsdag 7. mai 2009 med innbudte gjester og pressen.

Trykkerklubben har hele høsten og vinteren 2008/2009 jobbet iherdig med å pusse opp lokalet og sette sammen maskinene, og det var en stolt og høytidelig leder av klubben, Jan Kihle, som ønsket velkommen på åpningsdagen.

Med i prosessen som førte til at museet ble etablert i Kanselliet har bl a vært Stiftelsen Verkstedet, Eiker Arkiv og eieren av bygget, det kommunale KNAS (Kultur- og næringsutvikling AS), som ledes av Rolf Bergersen. Bergersen ble derfor utnevnt til æresmedlem i Trykkerklubben, og han fikk også æren av å klippe båndet og erklære museet for åpnet.
Det har også vært mange bidragsytere som ønsket å støtte etableringen av museet økonomisk, og Kihle nevnte alle disse og viste fram en plakett med oversikt over giverne. Denne får sin fortjente plass på veggen.

Gjermund Glittfjell fra Eiker Arkiv – som for øvrig også deler lokaler med museet – gratulerte og ønsket velkommen på vegne av arkivet og overbrakte også hilsen fra Stiftelsen Portaasen. Tor Melcher, leder av Temte gård og bygdetun hilste også, og det samme gjorde lederen av Stiftelsen Verkstedet, Tore Wilthil.
Deretter var det duket for presentasjon av hva maskinene var gode for – samtlige starta velvillig opp og klubbens medlemmer kunne dermed demonstrere god gammel trykkekunst. Man fikk se hele prosessen fra støping av bokstaver i bly til trykking og preging av papir.
Etter inngående studier ble det så invitert til kaffe og marsipankake som en deilig avslutning på åpningen av Buskeruds hittil siste skudd på museumsstammen.

Grafisk Museum Buskerud holder for øvrig åpent hus den første torsdagen i måneden kl. 18.00 – 20.00 med unntak av juli og august.
Alle interesserte er velkomne!

Skoleklasser, lag og enkeltpersoner kan også få omvisning utenom de faste dagene, kontakt Jan Kihle på tlf. 952 10 073.