Print Friendly, PDF & Email

Gravplater fra 1920-tallet

Tekst: Vigdis Margrethe Løver/Anne Gallefos Wollertsen
Foto: Vigdis Margrethe Løver
Tilrettelegging: Anne Gallefos Wollertsen NE
09.09.2010

To gamle gravplater fra familien Kamstrup som en gang bodde på Eiker blir nå restauret og skal vises fram under kirkejubileet. Gjermund Glittfjell i Eiker Arkiv har jobben med å pusse platene fine etter mange års opphold under kirken.

 

Platene har mange navn og data inngravert, og snart vil de tre tydligere fram og bli fullt lesbare. På denne står navnene Maren, Margrethe og Antoinette Erika, alle med etternavn Kamstrup.

Restaurering av marmorskatt
To gamle gravplater fra 1920-tallet ble funnet under Nedre Eiker kirke i 2008, og nå blir de restaurert for så å bli vist under kirkejubileet høsten 2010.

Et helt spesielt funn ble gjort da kjelleren under Nedre Eiker kirke ble gravet ut for to år siden. To gravplater med inskripsjoner ble funnet, og disse gravplatene stammer fra den kondisjonerte familien Kamstrup som bodde på Killingrud gård i Solbergelva i sin tid. Eiker Arkiv har platene i oppbevaring, og nå skal de pusses skikkelig opp.

– Dette er noe av det artigste vi har her i arkivet. Disse platene rommer historien til en av overklassefamiliene fra Christiania som bodde midt i bygda vår på begynnelsen av 1900-tallet, forteller Gjermund Glittfjell, leder av Eiker Arkiv i Nedre Eiker. Han har fått oppdraget med å rense og vaske platene og sverte litt på bokstavene slik at teksten på platene bli mer synlig igjen. Etter å ha ligget i skjul et halvt århundre, er det mye smuss som må vekk, og under kirkejubileet i november er planen at platene skal stilles ut i kirken.

– Disse platene hadde gått tapt hvis ikke Eiker Arkiv hadde fått fatt på dem, mener Glittfjell, og stryker hendene varsomt over teksten på de gamle platene. Det er mye historie i slike plater.

Familien Kamstrup holdt seg mest for seg selv da de bodde på Killingrud gård, kun bygdas store dikter Herman Wildenvey var i omgangskretsen.
Fruen i familien Kamstrup, Kitty Kamstrup, var med og dannet Norges Kunstnerforbund og drev pensjonat i Italia. Der bodde Herman Wildenvey sammen med Sigrid Undset i perioden før de begge debuterte som forfattere, Wildenvey med sin samling ”nyinger” i 1907.

Det er morsomt at slike historier kommer fram i lyset igjen, mener Gjermund Glittfjell, og gleder seg over at platene igjen kan komme fram i lyset.