Print Friendly, PDF & Email

Fra visjon til virkelighet – Gulden Kunstverk 25 år i 2010

Tekst: Anne Gallefos Wollertsen NE
Foto: Frode Caspersen NE
06.03.2010

Bibbi Lund og Walter Welo.

 

Nybygget fra 2006 rommer temporære utstillinger av anerkjente kunstnere, her representert ved Frans Widerberg.

 

En av de eldre bygningene rommer også galleri samt rammeverksted og gitarverksted.

 

Kafe Elvebakken.

Nyttårsaften 1976 kom en kar fra USA til Norge. Han var på jakt etter røttene sine, for hans aner kom fra Telemark og Drammen. Han ville oppdage noe annet enn USA og mennesketettheten der – i Norge var det mer rom, mente han, og der hadde han altså familie.

Karen het Walter Welo, han var lærer og tok seg arbeid på Dikemark sykehus. Der møtte han Bibbi Lund. De ble kjærester, og det ble familie. Bibbi hadde slekt på småbruket Gulden på Steinberg.

I 1980 overtok Walter og Bibbi slektssmåbruket fra 1860 ved Drammenselva. Tanken på hva de kunne bruke småbruket til, kom til Walter. Han var lærer, men ønsket å skape noe selv. Og ønsket om å formidle kunst var sterkt og påtrengende. Broren hans, Larry, var kunstner, og selv syslet han med innramming.

I 1985 åpnet de Gulden Kunstverk. Uten offentlig støtte har de bygget om og bygget nytt, det meste med egne hender, og gjennom 25 år beriket publikum gjennom kunstutstillinger av anerkjente kunstnere.

26. august 2006 ble et helt nytt galleri innviet, tegnet av arkitekt Frank Erik Hansen fra Mjøndalen. En bygning hvor interiøret er preget av lys og luft, og hvor billedkunst og kunstgjenstander kommer til sin fulle rett. Det som kalles «Norges vakreste galleri» ble åpnet av den gang miljøvernminister Helen Bjørnøy, og Kunstneren Arne Nøst fikk æren av å være første utstiller.

I dag rommer Gulden Kunstverk et kunstformidlende galleri fordelt på to bygninger, et rammeverksted, kafe Elvebakken og et flunkende nytt gitarverksted (2012) drevet av sønnen Erik. Erik er utdannet ved musikkinstrumentakademiet og startet som orgelbygger – men endret kurs og ble gitarbygger.

Tar du turen til Gulden Kunstverk, møter du gjerne Bibbi som vertinne i det nye galleriet, mens Walter regjerer i «gamlehuset». Begge tar deg vel i mot.
Ønsket om og viljen til å være kunstformidler var så sterkt at visjonen ble til virkelighet…

Gulden Kunstverk «Årets bedrift» i 2011
Torsdag 9. februar 2012 ble Gulden Kunstverk hedret med næringslivets pris «Årets Bedrift i Nedre Eiker Kommune 2011».
Det er svært sjelden en kulturbedrift mottar en slik pris, som rager veldig høyt.
Prisen ble delt ut av ordfører i Nedre Eiker Bent Inge Bye under Nedre Eiker Næringsråds frokostmøte i Rådhuset i Mjøndalen.

Eiker Arkiv gratulerer Gulden Kunstverk med prisen!

Anne Gallefos Wollertsen NE
27.02.2012

Du møter varme på Gulden Kunstverk…

 

Fra det eldste galleriet.