Kjell Per Nilsen
1929 – 2017

Tanntekniker og hobbyfotograf

 

Tekst og foto: Frode Caspersen

08.11.2019

Kjell Per Nilsen 2005

Kort biografi

Kjell Per Nilsen var tanntekniker av yrke (1943 – 1996), og virket i alle disse årene hos Sverre J. Brenne i Drammen. I 1994 (1995?) mottok han kongens fortjenestemedalje i sølv for sammenhengende tjeneste på et sted.

Kjell Per fattet tidlig interesse for fotografering, og det første kameraet, en Kodak Brownie nr. 24, fikk han da han begynte på skolen. Under krigen ble det lite fotografering pga. vanskeligheter med å skaffe film. Virkelig fart på fotograferingen ble det etter krigen da da han skaffet seg et 35 mm folding kamera. Etter hvert ble det Nikonkameraer Kjell Per holdt seg til, og av disse har han hatt mange typer. Han jobbet som frilans for Fremtiden og DT&BB. Det første bildet ble levert til Fremtiden v/red. Valle, og dette var av en hoggorm.
Kjell Per fotograferte små og store hendelser i bygda gjennom flere tiår, og i 2005 kjøpte Nedre Eiker kommune gjennom Eiker Arkiv denne fotosamlingen. Du finner mange bilder fra denne samlingen her: https://mediearkiv.drammen.kommune.no/fotoweb/archives/5020-Eiker-Arkiv

Fra midten av 1950- tallet var Kjell Per en av få amatører som utførte fremkalling av fargedias selv. Disse måtte etterbelyses etter fremkallingsprosessen, og det var kona Rakel, som fikk jobben med å stå utenfor mørkerommet for å  skru på lyset en viss tid, mens Kjell Per holdt filmen opp mot lyset. Prosessen gikk greit, men filmen fikk et lite anstrøk av lilla…

Kjell Per satte seg inn i alle stadier når det gjaldt utviklingen av mørkeromsteknikken, og var aktivt med i Mjøndalen fotoklubb. Han tok også en god del «levende» film, noe han startet opp med i 1958/1959.