Print Friendly, PDF & Email

Kulturminneåret 2022

3.- 4. september kl. 11-16
Tekst: Inger Karlberg
26.08 2022

Dette året er tilegnet frivilligheten. Fokus er «Drivkrefter».

Vi er en dugnadsgjeng i Stiftelsen Temte Gård og Bygdesamling, som er nettopp «drivkraften» i å forvalte og formidle fra Eiker i gamle dager. Vi jobber for at du skal få oppleve hva historien kan fortelle om livet tidligere ut fra de gjenstandene vi har i samlingen.

Samlingen ble etablert av ekteparet Arvid og Else Falk. Arvid hadde en særlig interesse og glede av å samle vogner og seletøy. Da han kjøpte gården Temte i 1972 ble dette en naturlig ramme rundt hans samling. Vi har nettopp fullført rehabiliteringen av låven, og vognene står i annen etasje i låven.

I år har vi kalt vårt bidrag til Kulturminnedagen for «Fra hest til vekst». Vognutstillingen på låven er vårt hovedtema. Ta deg en god runde i annen etasje, se og lær noe nytt om «bilen» i gamle dager. På tunet ved inngangen står bronsehestene som viser fjordingen Elly med sitt føll. Gutten som har stått modell for han som leier Elly, var ekteparets nevø.

I første etasje av låven har vi kafé og der kan du se en film om jordbruket i gamle Eiker. I Korshorgen vil du møte Anne Marie som forteller eventyr. I Lillebråten vil Grethe en av dagene selge brød fra bakerovnen. Andre drivkrefter vil være sying av puter av stoff. En konkurranse med spørsmål finner du også i kafeen. 

Vi samarbeider også med Temte gård der du kan besøke en levende gård med mange husdyr. Kanskje blir det en vogntur på deg også? Gården ligger ovenfor jordet ved parkeringsplassen.

Spør oss om du lurer på noe, kos deg masse og ha en hyggelig stund på TEMTE!