Print Friendly, PDF & Email

Vandring på Raset og langs Kongeveien

«Vandring i grenseland» søndag 8.august 2010

For tredje år på rad arrangerte Øvre Eiker Kulturminneråd en vandring i forbindelse med «By- og Laksefestivalen 59 grader nord» i Hokksund. Det var samtidig den siste i serien «Vandringer i grenseland» som har blitt arrangert i anledning av at det er 125 år siden Øvre- og Nedre Eiker skilte lag. Turen startet ved Sorenskrivergården i Hokksund og sluttet på Temte Gård og Bygdesamling på Nedre Eiker.

Tema for første del av turen var det store jordraset på gårdene Sanden og Haga i 1910. Lille julaften er det altså hundre år siden denne naturkatastrofen. Brødrene Jon og Arne Sanden er født og oppvokst på en av gårdene som ble rammet og kjenner historien ut og inn. De var med som omvisere og ga både en levende skildring av de dramatiske begivenhetene for hundre år siden og viste hvordan raset forandret hele terrenget og Storelvas løp.

Turen fortsatte langs Klommesteinveien, som i mange år var traseen for hovedveien mellom Hokksund og Bragernes. Vi passerte gårdene Lilleby, Haga, Klommestein, Nordre Horgen og Nedre Horgen, med husmannsplassene Fetten, Mitten og Gassibakken, og det ble litt gårdshistorie underveis. Så passerte vi kommunegrensa og avsluttet dagen med å se oss rundt på Nedre Temte – Nedre Eikers nye bygdetun.

Klaretil avgang fra Sorenskrivergården. Turens samlet over 60 deltakere.

Brødrene Jon og Arne Sanden (til venstre) var hovedomvisere, men flere av deltakerne var lokalkjente og kom med innspill underveis.

Utsikt fra Raset mot Spunsgarden på sørsiden av elva. Her ble elveløpet totalt forandret av Raset.

Utsikt fra Nordre Horgen.

Samlingene på Temte er bygd opp gjennom mange år av ekteparet Arvid og Else Marie Falk, men både bygninger og inventar ble gitt som gave til Nedre Eiker kommune.

På Temte kan en også se verkstedet til den berømte kurvmakeren Kristian Stensmyren og ikke minst eksempler på de stilmøblene han lagde i mellomkrigstiden.