Kap. 2: Krig og kjærlighet

Tekst: Harald Mikkelsen
Fotos: Familien Mikkelsen (der ikke annet er oppgitt)
Tilrettelagt av: Magne Grønvold NE
Februar 2017

Sammendrag 

            Johan forsøkte å delta i krigen i Nord-Norge, og syklet fra Drammen til Harstad for å delta, men kom for sent.  Han bidro som kurér under krigen.  Høsten 1942 ble han og Edith Melsom Nilsen gift.
 

Krig 

            Da Johan forsto at krigen for alvor var kommet til landet, ville han det samme som vennen Veikko.  Han ville forsvare landet sitt, og måtte da møte i Harstad.  Johan ville ikke få reisetillatelse av okkupantene for å dra nordover.  Derfor pakket han sekken og teltet, og begynte på veien oppover til Harstad på sykkel.  Han syklet sammen med en kamerat som skulle til Narvik i samme ærend.  De brukte to uker på turen. Underveis så og fotograferte de krigsødeleggelsene, blant annet i Bodø.
            Framme i Narvik var skuffelsen stor da de forsto at kampene allerede var over i Nord-Norge.  Johan fikk beskjed om at den norske hæren hadde innstilt motstanden.  Det eneste han kunne gjøre var å dra tilbake til Drammen og jobben der.  Denne gangen tok han sjansen på å kjøre tog, og det gikk bra

Bilde-02-01-På-sykkel-til-Narvik-1945.jpeg

På sykkel til Narvik 1945

Bilde-02-02-Steinkjer-1945-etter-bombing.jpeg

Steinkjer 1945 etter bombing

            Under krigen ble det stadig mindre tilgang på råvarer for tekstilproduksjonen, og umulig å få tak i nye maskiner.  Det ble viktig å kunne reparere de man hadde, og å utnytte tilgjengelige råvarer best mulig.  Dette varte inn i den første etterkrigstiden.
            For å holde fabrikken i gang under krigen måtte alle menn delta i vedhogst i Sigdal.  Bedriften brukte vanligvis kull til oppvarming, nå måtte de fyre med ved.  Under hugsten bodde de hos familien Bergan i nærheten av Eidalsroa.

            Det viste seg at eksamen fra korrespondanseskolen ikke ble godkjent for innløsning av handelsbrev.  Derfor gikk Johan på et ettårig kveldskurs hos Grostølen i Drammen.  Han tok også kveldskurs ved Drammen Handelsgym. Der lærte han i løpet av to år mer avansert regnskapsførsel og bedriftsbokholderi.  

            Johan ble rekruttert som kurrer for motstandsbevegelsen, noe han ikke ville snakke om.  Men han ga uttrykk for at han var skuffet over den politiske striden mellom ulike motstandsgrupper, under og i tiden etter krigen. 

 

Kjærlighet

  Bilde 02-03 Brudeparet Mikkelsen 1943

  Brudeparet Mikkelsen 1943

            Men det var ikke bare motstandsaktivitet som opptok Johan. Han var blitt 30 år, og åpen for å finne en livsledsager.  Han hadde god kontakt med postfolk i Drammen under krigen.  En av dem var Lorntz Johan Kristian Suseg (1914- 1982).  De var sammen både i Nordlandslaget og i Sangforeningen Lærken. Det var i et nyttårs-selskap 1942/43  hos Lorntz og hans Anne Sofie, født Selbo, (1917-1999)  at han traff Edith første gang.  De ble forlovet før sommerferien.
            Mens de var kjærester beskrev Johan planen sin til Edith – han skulle etablere egen bedrift så snart som mulig. 
            Johan og  Edith Melsom Nilsen ble viet den 18. desember 1943.  Hovedretten i bryllupsfesten var laks sendt fra Johans bror Mattis, som var fisker i Torsken på Senja.  Tønna med laks rakk så vidt fram før middagen.

            Det nye ekteparet flyttet inn i andre etasje i huset til Ediths onkel Alf Henriksen og hans Trude, i Gotskalk Johnsons vei på Toppenhaug.   I 1946 flyttet de til en leilighet i Hans Hansens vei

Til toppen av siden