Print Friendly, PDF & Email

Månedens dag – 8. juli: Seljumannamesse (Seljumesse)

Tekst og fotos: Anne Gallefos Wollertsen NE
11.07.2006

Oversikt over Selje kloster med Vestkapp i bakgrunnen sett fra hula.

 

Tårnet som fremdeles er nogenlunde inntakt.

 

Huleåpningen.

Denne dagen har flere navn; Kjell fut etter St. Kilian, en irsk misjonær som ble biskop i Würzburg og drept der, og Tredjevaka eller Kjell sviebygg med henblikk på at kornet kunne være utsatt for tørke på denne årstida.
Mest interessant for oss i Norge er nok Seljumannamesse som ble feiret til minne om St. Sunniva, kongsdatteren fra Irland som sammen med sine menn – de senere Seljemennene- rømte fra landet sitt for å unngå å bli gift med en hedning. Hun rømte til sjøs og lot Gud føre henne og mennene dit han ville – og stranda på øya Selja utenfor Stadtlandet på slutten av 900-tallet.
Etter som tida gikk, gikk også ryktet om at det var folk på øya, og hedninger dro ut for å finne dem. Sunniva bad til Gud om at de ikke skulle bli funnet, og fant så veien opp til ei hule i fjellet. Åpningen raste igjen, og da de endelig ble funnet etter mange år, fortelles det at det ved hula var en søtlig duft, og at Sunnivas legeme var inntakt. Hun ble skrinlagt av Olav Tryggvason, og ble landets første innenlandske helgen. Legemet hennes ble i 1170 overført fra Selje til Kristkirken i Bergen, og hun er Bergens skytshelgen. Selja ble Norges første pilgrimsmål.
Benediktinermunker grunnla et kloster og bygde en kirke på øya til minne om Sunniva, og det er fremdeles verdens minste bispedømme! Ruinene etter klosteret ligger der den dag i dag. Mange av steinene fra klosteret er benyttet i slott bl a i Danmark, men det ene tårnet er nogenlunde inntakt.

Et besøk på Selja er å anbefale, – det går båt til øya fra tettstedet Selje om sommeren med guiding underveis og man får ute i klosterruinene høre «munken» fortelle den fantastiske historien om St. Sunniva.
Flere opplysninger om Selje kloster finner du her.

 

Kilder: «Merkedager og gamle skikker» av Per Holck, båtfører Jan Hammersvik og «munken» på Selje kloster.        

Trappene opp til ruinene av St. Sunniva-kirka med hula bak til venstre.