Print Friendly, PDF & Email

Mariskodrakt

av Hilda Thorsby

F.v. Hilda Thorsby og Randi Stensmyren i Mariskodrakter fotografert under overrekkelsen av Kongens fortjenestemedalje i sølv til Hilda Thorsby september 2001. Foto: Frode Caspersen.

Mariskodrakta er ei helt ny drakt, så noen tradisjon bygger den ikke på. Men blomsten er selv en tradisjon hos oss på Nedre Eiker – den kommer trofast opp hvert år. Den er nå fredet, og vi ønsker å bevare den på vår måte. Dette er bakgrunnen for den drakta som ble lansert 22. mai 1991.
Mariskodrakta er ikke knyttet til et bestemt geografisk sted. Marisko-orkidéen vokser flere steder i landet, og de som ønsker det, kan bruke den uansett hvor de bor.

Drakta er tegnet av arkitekt Henning Anfinsen, Stord, etter oppdrag fra Hilda Thorsby, Marit Molland og Bjørg T. Kaarstad.
Drakta har brodert en bord med orkidéer nederst på skjørtet. På vesten er det en orkidé på venstre side, og på sjalet en stor orkidé midt bak. Stoffet i skjørt, vest og sjal er eggeskallfarget ullgabardin.

Sjalet er kantet med frynser i grønt, samme farge som broderiet.
Blusen er i merserisert bomull, farge mellomgrønn. Vi har valgt burgunderfargede sko og naturfargede strømper.

Sølvet er laget spesielt til drakta. og består av nål, mansjettknapper og sjalfeste (ring).
Mannsdrakta er laget bestående av vest, skjorte og svart bukse. Vesten har to små lommer, spiss foran, og har en liten brodert orkidé på venstre side. Skjorta har samme fasong og stoff som dameskjorta. Sølvet er likt, men i tillegg er det fire sølvknapper i vesten. Svarte sko hører til.
Fargene er valgt ut etter blomstens egne farger. Stingene som er valgt i broderiene, er enkle, slik at det skulle være lett å sy.