Print Friendly, PDF & Email

Middelalderdager rundt Fiskum gamle kirke

Fredag 26.juli – søndag 28.juli 2013

Gjennom tre hele dager i slutten av juli var det middelalderen som i enda større grad enn vanlig satte sitt preg på Fiskum gamle kirke. Det startet med konsert og prosesjon fredag kveld og fortsatte med et stort familiearrangement i strålende sommervær på lørdag formiddag. Lørdag kveld inviterte Olav den hellige og Snorre Sturlason til gjestebud, og søndag ble det hele avsluttet med den tradisjonelle olsokgudstjenesten. Middelaldertruppen fra den polske byen Opatow satte i år en ekstra spiss på arrangementet.

Duoen «Camilas Blancas» åpnet årets middelalderdager med en flott konsert på fredag kveld.

For mange av de yngste var en kjøretur med høyvogna ett av dagens høydepunkter.

Det ble demonstrert gamle håndverk og servert smaksprøver på middelaldermat. For barna var det mange forskjellige aktiviteter og konkurranser.

Fiskum gamle kirke, som er utgangspunktet for middelalderdagene ble selvsagt også benyttet, både til musikalske innslag, foredrag og selvsagt til den tradisjonelle olsokgudstjenesten..

En egen vikingleir var et nytt og populært innslag..

Mange av deltakerne stilte tidsriktig kledd.

De polske gjestene demonstrerte både dans og tvekamp med sverd.

I anledning av stemmeretsjubileet ble det satt fokus på kvinner i middelalderen. En liten utstilling fortalte om et lite utvalg av betydningsfulle kvinner i norsk og europeiske middelalder, og rett før olsokgudstjenesten var det foredrag om Hildegard von Bingen, som satte spor etter seg både innenfor legevitenskapen og som komponist.

Olsokgudstjenesten i Fiskum Gamle kirke, som i katolsk tid var viet til Sankt Olav, er en tradisjon som går mange år tilbake i tid. Istedenfor kirkekaffe ble det i år servert «Eikersuppe» etter gudstjenesten. Deretter ble middelalderdagene rundet av med en danseoppvisning av de polske gjestene.