Print Friendly, PDF & Email

Fra nybyggertiden på Kjøya i 1960-årene

 
Tilrettelagt av Anne Gallefos Wollertsen NE
10.05.2012
       

Huset i Kjøyaveien 13 i Mjøndalen, ca 1963.  Huset er av typen «Mor til tre» og ble bygget i  Ytong med vinduer av typen husmorvinduer.  Foto fra Synnøve Clausen.

Synnøve Clausen, Mjøndalen, forteller her fra nybyggertida i Mjøndalen på 1960-tallet:

I begynnelsen av 1960-årene la Nedre Eiker kommune ut tomter for salg på Kjøya til en pris av 5.000,- for et mål med vann, vei og kloakk.
Vi kjøpte en tomt og begynte å bygge i 1961. Det ble gjort mye med egeninnsats, hadde en gjeng til å hjelpe med å støpe grunnmuren og så var det i gang.
Vi tok det over en lang, for lånet i Husbanken strakk jo ikke til, vi var unge og hadde ikke penger i banken, det vil si vi hadde penger til tomt og grunnmur.
Vi flyttet inn i mai 1963, det var en drøm å flytte inn i eget hus. Huset med tomt kom på ca 60.000,-.

Det tok en stund før det ble plen, frukttrær og bærbusker.
Det var bare unge mennesker som bygde der, og det var mange unger, så mange at det ble dannet et eget fotballag. Jeg tror de trente på plenen hos oss, jeg tellte til 27 unger en gang! Det gikk hardt ut over nyplanta epletrær, til slutt var det bare 2 pinner som stakk opp, de ble brukt som målstenger. Helge (ektemannen, red.anmerk.) ville ikke spa de opp og nå er trærne kjempestore etter nesten 50 år.
Det var flere småguttelag i deler av Mjøndalen på den tiden, og de spilte mot hverandre. De jeg husker var Smed-Ring, Rypejordet og Osbakken. Ellers var det godt naboskap, det var aldri noe krangling.
Ungene skikket seg bra, det var bare 2 som fallt utenfor, de andre tok utdannelse og fikk gode jobber.

De første årene ble det også arrangert skirenn for både voksne og barn på jordet. Jeg husker det var premieutdeling på Åsenhytta.

Nå har jeg flyttet fra Kjøya etter 50 minnerike og gode år. En epoke er over, jeg savner gode naboer, men jeg er glad for å slippe snømåking og arbeide med en stor hage, plen, frukttrær og bærbusker.