Print Friendly, PDF & Email

Fiskum Middelalderdager

Fredag 29.juli – lørdag 30.juli

For tredje år på rad arrangerte kulturetaten i Øvre Eiker kommune «Middelalderdager» på Fiskum, i samarbeid med Fiskum Menighetsråd, Stiftelsen Fiskum gamle kirke og en rekke frivillige krefter. Det bygges videre på erfaringer fra de to foregående årene, men samtidig var det plass til litt nytt.

Arrangementet var i år flyttet tilbake til olsok, og det ble holdt olsokmesse med gregoriansk kor. Nytt av året er derimot «olsokkveld rundt bålet» i etterkant av gudstjenesten. Lørdag formiddag var det middelalderfest på kirkkebakken for hele familien, men med enda flere aktiviteter enn sist, både for voksne og barn. Dessuten ble det holdt interessante historiske foredrag inne i kirken.

Olsokmesse fredag 29.juli

Middelalderdagene var i år flyttet tilbake til olsok, og selve åpningen var lagt til den tradisjonelle gudstjenesten på olsokkvelden. Øvre Eikers ordfører, Ann Sire Fjerdingstad, åpnet arrangementet. Deretter var det gudstjeneste ved sokneprest Petter Lind

Også i år hadde arrangørene fått i stand et prosjektkor, ledet av dirigent Espen Myklebust Olsen. Det gregorianske koret sørget for at den tradisjonelle olsokgudstjenesten ble en helt spesiell opplevelse.

 

Olsokkveld rundt bålet

 

Umiddelbart etter gudstjenesten samlet folk seg rundt bålet ute på Prestøya i Fiskumelva, rett ved kirken. Her var kveldens tema «den multikulturelle middelalderen», med det reisende folkets historie og musikktradisjoner i sentrum. Den kjente artisten Veronica Akselsen sto for den musikalske underholdningen sammen med gitaristen Karl Johansen. De høstet stor og velfortjent applaus.

Det reisende folket, også kjent som tatere, har vært på reisefot siden middelalderen. Forfatteren Liv Andersen fortalte om de reisendes religion og forholdet til kristendommen. Dessuten fortalte hun den utrolige historien om «Greven av Lille Egypt» og hans følge, som på 1400-tallet besøkte fyrstehoff over hele Europa.

I tillegg til den åndelige føden, ble det servert ertesuppe som var kokt i jerngryte over bålet.

Middelalderleir på kirkebakken

Også i år hadde Reidar Lindberg og hans venner leir på kirkebakken, med autentiske klær og utrustning. Det ble gitt undervisning i fekting, både med og uten rustning.

Rønnaug Slottfeldt forklarer hvordan en bruker en «trebuchet» – en kastemaskin som ble brukt ved beleiring av borger. Bueskyting var også en populær aktivitet for de yngste. Dessuten kunne de små riddernelære å male sitt eget våpenskjold, og det var historisk rebusløp med premier. Forteller Anne Grethe Herland var også på plass og fortalte de minste om Hellig-Olav og slaget på Stiklestad.

Ole Hagen Flesaker var på plass med sin hjemmelagde svarvestol, slik at publikum kunne forsøke seg på tredreing på tradisjonelt vis.

Flere gamle håndverk ble demonstrert ute på den vakre Prestøya i Fiskumelva. Her var det veving og nålebinding, tilbereding av urtemedisin og langeleikspill.

Unn Sissel Ek hadde sanket sammen urter og andre nytteplanter som ble brukt i middelalderen.

Ingrid Hals demonstrerte gammel veveteknikk.

Astrid Reggestad hadde med seg langeleik og sørget for musikk til arbeidet ute på Prestøya.

Det var selvsagt mat å få kjøpt på middelalderfesten. Sundhaugen Restaurantdrift stilte med deilig spekemat og rømmegrøt.

Foredrag om middelalderhistorie

12:00: Nordmenn på Grønland
foredrag av Trond Bollerud

Fra Eirik Raude oppdaget øya i 982 og fram til begynnelsen av 1400-tallet bosatte en rekke norske menn og kvinner seg på Grønland. Landet ble en del av de norske kongenes rike, og Grønland fikk eget bispesete som var underlagt erkebiskopen i Nidaros.

Dette og mye annet kunne Trond Bollerud, leder av Eiker Historielag, fortelle. Han har interessert seg spesielt for denne spennende delen av norsk middelalderhistorie, og han har blant annet skrevet romanen «Det kalde landet», der handlingen er lagt til Vestbygda på Grønland og skildrer de siste norske bosetternes harde skjebne.

Resten av dagen var den flotte middelalderkirken på Fiskum åpen for publikum. Knut Lande, leder for Stiftelsen Fiskum Gamle kirke, orienterte om kirkens historie og inventar.

De naturskjønne omgivelsen ved Fiskum gamle kirke kan brukes til så mye. Noen passet på å ta seg en dukkert i Fiskumelva på denne lørdagen, som viste seg å bli en av sommerens aller varmeste dager.