Print Friendly, PDF & Email

Rød skogfrue

CEPHALANTHERA RUBRA

 

 

Noen sier at når du har sett 100 Rødflangrer på din vei, så bør du lete etter den første Flueblomsten. Når du så har funnet 100 Flueblomster, da bør du ha sjanser til å finne en Rød skogfrue. Og sjansene øker hvis du er i nedre del av Buskerud og særlig hvis du er i Øvre- eller aller helst i Nedre Eiker.

Denne yndige, grasiøse skogens frue er en fabelaktig opplevelse der hun strekker seg mot lyset og folder ut sine helt spesielle lyserøde blomster og brer sine smale, lange mørkt grønne til grågrønne blader til to sider. De spesielle blomstene med den spisse leppa kan blomstre oppover stilken fra nederst til øverst i et antall fra 1 til 20. Ofte er de nederste avblomstret, mens de øverste ennå er en spiss grønngul eller gulhvit, rødmende knopp.

Av denne orkidéen finnes det totalt sett ikke så mange, og den er fredet. Vi har et spesielt ansvar for å verne den her i Nedre Eiker siden vi er så heldige å ha flere gode lokaliteter med kanskje de fleste røde skogfruer som finnes i Norge.

Rød skogfrue er i følge den nasjonale rødlisten direkte truet. I 2008 mottok ordfører Elly Thoresen et postkort fra miljø og utviklingsminister Erik Solheim som minnet om at Skogfrua hadde leveområder i kommunen som måtte vernes for fremtiden.