Print Friendly, PDF & Email

«På utstillingstur gjennem Mjøndalen»

Avskrift av artikkel i Drammens Tidende 20. des 1928.
Bilder fra Eiker Arkiv
02.04.2010

Fra forretningen til Eivald Holthe i Øvre Drammensvei. Dagmar Holthe til høyre på bildet. De andre er ukjente.

 

Fra kolonialen til Marvin Johannessen. Bildet skal være tatt i Krogsrudgården. Forretningen ble flyttet til Osbakken i 1933.

 

Arbeidergata ca 1960. Bygningen til høyre er Krogsrudgården

At julen nærmer sig får man et bestemt inntrykk av når man går en tur mellem gatene i Nedre  Eiker «hovedstad» og gir sig tid til å betrakte alle de pene utstillingene som de forskjellige forretningsdrivende på stedet har gjort sig gå stor flid med iår.
Vi stanser utenfor Trikotasjeutsalget som har en meget stilig utstilling av norsk trikotasje. Det vrimler av vakre farver og fikse fasonger. Her kan fåes kjøpt, billig og godt både til stort og smått. Midt i den vakre utstilling smeller det norske flagg, omgitt av likeså norsk granbar med kongen på fra Ryggåsen.
Hos sadelmaker Ellingsen er utstilt en hel del flotte overstoppede møbler og en masse andre, samt tepper og løpere i alle størrelser og mønstre. Den hele utstilling er arrangert, så publikum får god oversikt over de forskjellige varer som bydes. Den likesom trekker, men ikke narrer, idet der ydes full valuta for små beløp.
Frk. Evensen utstiller vakre tøier i rikt farveutvalg som viftende og lekende byr sig frem og likesom vinker ham til mig, jeg vil ut, jeg vil ut.

De næste vinduer tilhører Evas paradis, Kunnskapens tre, nei, om forladelse, — juletreet står midt i vinduet og rundt omkring ligger, står og henger alt det som en moderne Eva kan ønske sig. De andre vinduene er øiet viet mere for oss herrene og vi takker Mjøndalens Industriforretning for det. Rett over gaten har Henschien utstilling av julecigarer og alle slags gotter til mor.
Hos Bratland finnes alle slags nasjoner og roser i form av en rikholdig samling av julemasker i forbindelse med leketøisutstillingen, så denne vakre utstilling kaller vi barnas paradis.
Hos stedets snekkermester, han Oscar, er det en herrens ansamling av alle slag. I de store utstillingvinduene er opstilt hele spisestuemøblementer i de mest utsøkte moderne fasonger i smakfulle farver. Lampeskjerme i alle fasonger har fått en fremtredende plass bortover alle de vakre bordene og de forrederiske speil gjengir en stakkar i all stirringen. Videre til fru Christoffersens utstilling, som vanlig enkel og smakfull. Her finner man utstilt alt mulig i beklædning for damer, herrer og barn. Billig og godt leser vi på en plakat. Dette valgsprog kan vi like i disse knappe tider.

Vi døper utstillingen for familiens juleparadis og  går videre til Krogsrud og Tveter. Her bugner vinduene av alle slags spisende gotter og delikatesser. En sann vederkvegelse efter alle disse tørre vinduer om vi må si i all ærbødighet for appetittens skyld.
Nu har vi fått blod på tann og går direkte til Magnussens vindu. Nam, nam, deilige fete marsipangriser, skinker og andre lekkerbisker i rik utvalg. En pen vindus utstilling, deilig å se til og ønskelig å få forstand av.
Nærte mann er Halvor Krogsruds mange store utstillingssvinduer som er vakkert oplyst med smakfulle, utstillinger av gardiner, tøfler og alt mulig i manufakturbrannchen, så denne rikholdige utstilling vil vi kalle husmorens paradis; men så går turen også direkte til herrernes eldorado, for det fins folk her også som tenker på oss menn, og det er Herrekviperingen. Denne har den peneste utstilling og får derfor den ikke opsatte 1. premie. Utstillingen er så vakker at den er næsten for pen å skrive om. Bare gå å se. Her er altså utstillet alt for herrerne.

 

Der kan man velge lakksko eller bekksøm, selskapsdress eller sportsdress, grå frakke eller sort, lue eller floss, stokk eller kjepp, reisekuffert eller veske, hansker eller vanter o. s. v,  o. s. v. Alt er smakfult utstillet i de 3 store vinduer og under julenissens beskyttelse.
Fru Knudsen utstiller alt i manufaktur og skotøi, men hun har også tenkt på julesjauen, så hun utstiller deilig sengeutstyr i sine nye lokaler. Vakkert og pent. Denne utstilling døpes for Hjemmenes paradis. Juleblomster i alle farver er i en pen og rikholdig utstilling stillet til publikums skue hos Fanny Olsen.
Juleflesket henger på knaggene hos Huseby i form av et større parti nyslaktede svin. I vinduene ligger ribben og kotlettene og venter på julebordet, så ved denne utstilling løper tennene fullstendig i fett.
Tilslutt litt musikk hos Holthe som utstiller sine flotte høittalere, reisegrammofoner og en himmelens hærskare med plater, elektriske strykejern, sportsartikler m. m. m.
Dette var runden. Den overbevisste oss om at Mjøndalen forretningsfolk følger med tiden. De utstiller fikst og vakkert for å vise det kjøpende publikum at alle slags varer kan fåes på stedet, så den travelt optatte husmor kan slippe å reise bort sin kostbare tid for å gjøre innkjøp.