Sagbruksdrift og trekullbrenning
i Mjøndalen.

Fremtiden,
11. februar 1967.

Tilrettelegging: Gjermund Glittfjell 
og Magne Grønvold NE
August 2024

Litt om gammel sagbruksdrift og trekullbrenning i Mjøndalen, 

Sagbekken i Mjøndalen hadde hele 8 silkesager. Fra Futegården og nedover langs Sagbekken i Mjøndalen stod vannsagene tett i tett i gammel tid. Historien forteller at det var åtte i tallet, og de hadde numre ovenfra og nedover lags bekken. I dag står det bare noen råtne trestubber igjen av de gamle saghusene, og langs bredden ved Sagbekken står lauvskogen i tett kratt. Sagbekken kommer fra Hagatjern, men ved Åsendammen ble det også samlet vann fra mindre bekker, som faller ut i elva. Like ovenfor vannsagene var det også mølledrift i stor stil. 

Skurtømmeret fra sagene ble tatt opp fra Drammenselva. Der Sagbekken faller ut i elva, ble flåtene tatt inn og løst opp. Tømmeret ble så samlet i flak på fire stokker i bredden og 5-6 lengder etter hverandre. Og så ble de store flakene trukket opp etter bekken med hester. På land gikk en mann-eller gutt og styrte stokkene, slik at de ikke stanset seg fast i bekkekanten. Der jordveien inn til bekken enda ikke er dyrket opp, kan en se de smale veiene som hestene tråkket opp langs bekkekanten, der de dag etter dag og år etter år trakk store tømmervendinger fram til vannsagene. De fleste av sagene i Mjøndalen var silkesager, hvor det ble skåret både plank og bord. Det aller meste av bakhonen gikk til trekullbrenningen, og det ble i den tiden brent trekull ved praktisk talt alle sagbruk av betydning. Sagroa var et meget kjent sted for trekullbrenning i Mjøndalen, og en kan på dette stedet fremdeles finne plasser hvor trekullminene har stått. Kullbrenning var sommerarbeid, og var været rolig kunne røyken fra milen legge seg som et stint, surt lag over hele Mjøndalen. 

(Eiker Arkiv presenterer denne artikkelen ved en senere anledning.) 

Den første dampsag i Mjøndalen ble bygget i 1874, og det var vel den kjente Mjøndalen dampsag. Vikstrand Dampsag ble bygget i 1880 av Andreas Christensen og om denne bedriften finner De en spesial- reportasje på annen plass i dagens avis.