Print Friendly, PDF & Email

Thore Tollefsen

Tekst : Anne Gallefos Wollertsen
Oppdatert: September 2019

Bygdedikteren Thore Tollefsen – eller «hverdagsdikteren» som han selv kalte seg, kom til verden i Smegata i Mjøndalen i 1916. Allerede som barn likte han å rime, og i en alder av bare fjorten år fikk han sitt første dikt i avisa «Fremtiden». Etter hvert som årene gikk og tiden som arbeidstaker tok slutt, overtok diktingen mesteparten av hans tid og særlig Drammens Tidende nøt godt av hans dikterevner. Han hadde også en fast limerick-spalte i ukebladet «Vi menn».
I 1970 utga han boka «Jeg skrev så mange viser». Tollefsen var en allsidig dikter, og inspirasjon hentet han både fra naturen, dyrelivet og folkelivet. Ofte ble han spurt om å være oppleser i lag og foreninger, og han var forfatter av mange prologer og sanger til alle livets anledninger.
I 1976 skjedde det imidlertid noe ganske spesielt, – da ble det i Roger Arnhoffs studio i Oslo innspilt en LP-plate med tittelen «Hjembygdens sanger» hvor Thore Tollefsen leser egne dikt og Åge Sørensen leser dikt av Herman Wildenvey. Produsent av denne sjeldenheten var eikværingen Kåre Korneliusssen.
Thore Tollefsen ble hedret med Nedre Eikers kulturpris i 1984.
Thore Tollefsen døde i 1996.

Kilder :Magny Oppdahl, Anne Hervik, Helge Clausen (DT & BB), John Grøstad.
Laila Lande (Tollefsens niese)

Fra «Eikerposten» 12. januar 1973.

Fra «Eikerposten» 17. november 1972.

Innspillingen av LP-plata med lyrikk av Herman Wildenvey og Thore Tollefsen. Fra «Drammens Tidende og Buskeruds blad» 27. november 1976.