Print Friendly, PDF & Email

Norsk Linie – 20 år med tradjazz!

Av: Anne Gallefos Wollertsen NE
Foto: BJØRN ERIK NEBELL
19.02.2008

Et fullsatt Folkets hus i Krokstadelva var arenaen da tradjazzbandet Norsk Linie feiret seg selv og sitt 20 års jubileum i lag med jazzelskende eikværinger 14. februar 2009!

Imponerende banjospill ved f.v. Ståle Slettvold og gjestespillerne Knut Bergodd og Egil Arnesen.

Kvinnelige vokalister gjorde seg sammen med herrene! Tone E. Braaten og Ragnhild Rhoden – Nedre Eikers «Andrew Sisters»!

Den unge, dyktige trompetisten Magnus Oset fra eikergruppa Bajazz var gjest hos bandet og spilte nesten pusten fra publikum!

Kilde: www.norsklinie.com

Swingende tradjazztoner fra 1920 og -30 tallet, bandets tidsriktige klær og konseptet jazzkafe i et interiør fra rundt 1930 var en svært vellykket kombinasjon, og ekstra stoler måtte inn i ærverdige Folkets hus for å få plass til alle som ønsket å oppleve eikerbandet live denne iskalde februarkvelden!

Konserten ble en opplevelse av de sjeldne, og når man tenker på bandets utvikling gjennom disse åra er det bare å ta av seg hatten!
Norsk Linie står fjellstøtt på egne ben, og når de så i tillegg får besøk av proffe sangerinner som Tone Bråten og kollegaer fra andre jazzband i distriktet, blir det nesten så taket blåser av!
Kvelden ble delt i to avdelinger som hver varte i om lag en time, og man fikk oppleve både fabelaktig banjospill og elleville trommeslagere og unge og litt eldre messingblåsere og treblåser som både hver for seg og sammen imponerte storligen.

Norsk Linie har gitt ut sin første CD i forbindelse med jubileet, og denne har en samling låter som viser tverrsnittet av det bandet har gjort i disse 20 åra.

Starten
Tanken på å danne tradjazzbandet Norsk Linie oppsto i 1988, og som bandet selv sier: -Navnet henspeiler på et flytende landbruksprodukt viden kjent langt ut over landets grenser…
Det var en gjeng som alle hadde spilt i korps og storband som dannet originalbesetningen i Norsk Linie, og fremdeles er fire av de opprinnelige medlemmene med i bandet.

Tidsriktige antrekk
Norsk Linie er et liveband som trives best blant folk, og de liker å underholde. For å få tidsriktig antrekk kontakta de for noen år siden Dette fikser P1 i radio og etterlyste gamle dresser og hatter til arbeidsantrekk! Responsen var bra, og dette er nå arbeidsantrekket og varemerket til bandet.

Besetningen
Besetningen til Norsk Linie er typisk fra begynnelsen av 1900-tallet. Blåserrekka består av klarinett, trombone og trumpet, og kompet har banjo, tuba og trommer. Men trommer er ikke så velegnet i trange lokaler, så da benyttes vaskebrettet i stedet! Unikt er det også at vokalisten Glenn Rhoden benytter ropert som ”sanganlegg”, noe som virker veldig bra og er ganske likt lyden av en gammel 78-plate!

Aktivitet
Bandet har vært aktive i miljøet rundt Mjøndalen stasjon, hvor julejazzen og påskejazzen har blitt tradisjon i kulturlivet i Nedre Eiker. Også innen tradjazzmiljøet i Drammen er Norsk Linie populære. Bandet tar også oppdrag for firmaer og privatpersoner, og samarbeider med kor og korps i lokalmiljøet om forskjellige konsertkonsepter.

Besetningen til Norsk Linie:
Clarinett: Glenn Rhoden. Medlem fra starten. Politimann bosatt i Krokstadelva.
Trombone: Sverre Weberg Teigen. Medlem av bandet fra 2002. Farmasøyt fra Sande.
Trompet: Bjørn Krogh Johansen. Medlem fra starten. Landskapsarkitekt fra Mjøndalen.
Banjo: Ståle Vidar Slettvold. Medlem fra starten. Lærer fra Krokstadelva.
Tuba: Øyvind Hammerstad. Medlem fra starten. Revisor bosatt i Lier.
Trommer: Jerry Grossmann. Medlem av bandet fra 1996. Musiker fra Drammen.