Print Friendly, PDF & Email

Unikt kors funnet på loftet i Nedre Eiker kirke

Tekst og foto: Vigdis Margrethe Løver
Tilrettelegging: Anne Gallefos Wollertsen NE
25.10.2010

– Elise Marie fikk kort tid her på jorden, men korset etter henne er stadig like flott, forteller Gjermund Glittfjell. Nå skal det pusses litt opp for å få fram den flotte marmoreringen før det er klart til jubileumsutstillingen i Nedre Eiker kirke.

 

– Det står at Elise Marie er dypt savnet og høyt elsket, men hvem det var som hadde så god råd at man kunne få laget et slikt praktfullt trekors, det vet vi ingen ting om, forteller Gjermund Glittfjell.

Et nydelig håndverk er lagt ned i et stort trekors funnet på loftet i Nedre Eiker kirke under totaloppussingen av kirken i forbindelse med 150-års jubileet i 2010, men hvorfor lå det der?

Elise Marie Karlsen Herstrøm står det med nydelige sortmalte bokstaver, og på baksiden står det også ”Dypt er du savnet, høyt var du elsket”.

Elise Marie var født 17. juli 1879, men hun fikk et kort liv her, for allerede 30. november 1895 døde hun. Dette var et flott kors til en ung jente, så her ble vi i Eiker Arkiv veldig nysgjerrige.

– Vi fant ut at hun var datter av en Karl Pedersen. Elise Marie hadde derfor fått det ene etternavnet fra sin far, mens det andre etternavnet var det stedet hun ble født og vokste opp, nemlig på Herstrøm, forteller Gjermund Glittfjell i Eiker Arkiv.
I kirkebøkene står det nedtegnet at faren til Elise Marie var gift med ei jente fra Bohuslen i Sverige. Karoline het hun, og hennes far igjen var Jonas Johnsen. Han var en av de dyktige teglverksarbeiderne som ble hentet fra Sverige for å være med å bygge opp teglverket på Herstrøm i Solbergelva.
I 1850-årene var det mange små teglverk på Eiker som trengte ekspertise fra Sverige. Det var som regel storgårdene som startet teglverk. Krok, Bjørhus, Ulverud, Falaksøy og Langesøy hadde sine teglverk, og det var mange som hadde sitt inntekstgrunnlag fra disse verkene.

Elise Maries historie er egentlig ganske kort, og det er ikke så mye som lar seg oppspore. Men slektsforskeren ved Eiker Arkiv, John Harry Eriksen, har funnet ut at både faren og moren dør ganske snart etter Elise Marie. Mor Karoline var ei spinnerijente som døde i 1899 etter et halvt år som arbeidsudyktig, og ble 63 år gammel. Hun var en del år eldre enn sin mann, Karl, som døde i 1901 kun 41 år gammel. Men Elise Marie hadde en bror, Berardus Martinius Karlsen, og han ble født i 1882. Bernardus har mange etterkommere etter seg på Eiker i dag, men da han var 20 år gammel sto han helt uten familie.
Om det var sykdom eller ulykke som gjorde at denne familien ble borte, vet vi egentlig ingen ting om. Men korset som ble laget for Elise Marie er fortsatt i god behold.

– Dette korset tror vi aldri er blitt satt opp over en grav, for pappen som skulle beskytte treet nederst er helt inntakt. Og vi lurer veldig på hvorfor det er kostet så mye penger på et kors som aldri er blitt brukt. Det er nydelig utskåret i rokkokostil, det er dreid, har marmorert maling og håndmalte bokstaver. Alt tyder på at dette har kostet mange penger å lage, og så var det bare blitt tredd inn over loftsbjelkene over alteret i Nedre Eiker kirke og oppbevart der fram til vi fant det, forteller Gjermund, som børster støvet av korset og skal få den fine marmoreringen fram igjen.
En fin plass i kirkens 150-års utstilling venter korset denne høsten 2010.