Print Friendly, PDF & Email

«Vikingskip» i dramatisk situasjon på Drammenselva

 

 

Tilrettelegging: Frode Caspersen

20.06.2015

Vikingskipet som gjorde «strandhugg» på Hokksund Sommerteater lørdag 13. august 1962 ble utsatt for en alvorlig ulykke på Drammenselva ved Steinberg hengsle. Det skjedde på søndag etter festen, da den store og lite manøvrerbare båten ikke greide å komme gjennom lenseåpningene som fellesfløteforeningen hadde laget, og i stedet hjelpeløst drev mot noen forsterkningswirer som var spent opp. Flere personer som befant seg om bord ble rammet av wirene og fire av dem måtte under behandling på Drammen sykehus. Ingen ble innlagt, men flere hadde stygge sår som måtte sys igjen.

Det var Norges første TV kjendis, lektor Gunnar Haarberg*«Grynet» Molvig og Jack Dailey med orkester som hadde leid den alt for store båten for Drammenselva for å gjøre strandhugg på Hokksund sommerteater. Den viste seg å være lite manøverdyktig i strømmen, men en kan også si at det som skjedde skyldtes mangel på lokalkjennskap på elva.
Båten hadde også flere uhell da den var på vei oppover til Hokksund. Ikke mindre enn tre ganger støtte den på grunn. Første gang ved Stegla ved Nedre Eiker kirke. Etter å ha kommet seg løs derfra, gikk det bra til Temtegrunnene før den satt fast på nytt. Også her kom båten seg løs igjen, men støtte på nytt på sandgrunnen, den såkalte Midtgrunnen, omtrent ut for Hagagårdene. Av denne grunn ble forestillingen svært forsinket, og det hersket stor misnøye blant publikum. Da båten var på vei nedover ved middagstider søndag, hadde man fått om bord en ung gutt fra Hokksund. Han hadde påtatt seg jobben som kjentmann for å unngå grunnene.
Da man var kommet til lenseåpningene ved Horgen, sviktet ferdigheten med manøvreringen. Båten kom helt ut av styring og drev mot sperrewirene. Hokksundgutten som var i 16-17 års alderen, ble slått over ende på dekket og ble liggende bevisstløs. Det oppsto store tumulter ombord og herunder ble ytterligere tre personer skadet med kutt av wirene og til dels harde slag i kroppen. Man forsøkte i all hast å kaste seg ned på dekket, men allikevel ble et av medlemmene i orkesteret så å si skalpert. Han fikk et stort kutt i hodet, og hårfestet ble revet løs.
Folk fra Steinberg hengsle som var øyenvitner til ulykken, kom «Vikingbåten» til unnsetning, og etter å ha sørget for at de skadede ble tatt under behandling, ble båten buksert nedover av sakkyndige kjentfolk.
Hverken Gunnar Haarberg, «Grynet» Molvig eller Jack Dailey var ombord. De hadde reist med bil i stedet.

 
 

Gunnar Haarberg var landets mest kjente TV-personlighet i fjernsynets barndom. Han ble kjent som leder av spørreprogrammet «Kvitt eller dobbelt» gjennom tre sesonger fra 1961.

Kilder: Drammens Tidende, Store norske leksikon

Stor takk til: Gry Heggnes (foto), Leif Magne Nielsen og Leiv Eriksen som fant dato og årstall for hendelsen.