Print Friendly, PDF & Email

10 års jubileum for slåttekurs på Ryghsetra

Tekst og fotos: Anne Gallefos Wollertsen
08.09.2003

«Lenda» drar graset sammen på gamlemåten.

 

God gammeldags hesje.

 

Vakkert kulturlandskap.

Fire dager til ende midt i juli ble det nok en gang gjennomført et vellykket kurs i god gammeldags slått på vakre Ryghsetra ved Hagatjern på Mjøndalsskauen.
Naturvernforbundet i Buskerud var arrangør, og de 25 kursdeltakerne og 10 barn kom fra Norge, Finland og Spania.
Det hele startet i 1993, da deler av den unike enga ved Ryghsetra ble slått på dugnad ev medlemmer i NiB og andre interesserte. Året etter ble det første slåttekurset avholdt, og hvert år siden har man slått hele det 25 mål store arealet, hengt graset på hesjer, seinere pressa det og så solgt.
Men det er ikke bare gras i bakkene ved Ryghsetra, – om lag 200 ulike plantearter vokser her, og mangfoldet av gras og vekster gir ypperlige forhold for et hav av insekter. Det er derfor viktig at enga slås en gang i året for å bevare dette unike miljøet.
Lørdag 12. juli var det åpen dag på slåttekurset, og da var det anledning til å prøve seg med ljå og rive, være med på blomstervandring samt få seg en matbit i idylliske omgivelser midt i et praktfullt kulturlandskap. Og folk virkelig storkoste seg i sola denne flotte julidagen! Her fikk barn og voksne i alle aldre oppleve en smak av fordums tradisjoner, fjernt fra alt som smaker av kav og mas!

 

Slåttekurset 2004

Slåttekurset og pollineringsprosjekt 2005